home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Karbon i jord – kilder, handtering og omdanning

Serikstad, Grete Lene; Pommeresche, Reidun; McKinnon, Kirsty and Hansen, Sissel (2018) Karbon i jord – kilder, handtering og omdanning. NORSØK Rapport, no. 9, 2018. NORSØK, Tingvoll.

[thumbnail of NORSØK Rapport nr 9 Jordkarbon.pdf] PDF - Published Version - Norwegian/Norsk
2MB


Summary

Rapporten omfatter en gjennomgang av kunnskap om handtering, omdanning og lagring av karbon i jord. Klima, jordtype, driftsmåte, tilført organisk materiale og opprinnelig karboninnhold har betydning for karbonbindingen i jord, noe som gjør det umulig å generalisere det potensialet jord har til å binde karbon over lengre tid. Litteraturgjennomgangen viser at det ikke er enkelt å lagre karbon i dyrkajord. I rapporten diskuteres virkning av fermentering og kompostering på karbonbinding. Rapporten påpeker nødvendigheten av å vektlegge kvaliteten av det organiske materialet som skal tilføres jorda. Biokull kan brukes for lagring av karbon i jord. Positive egenskaper knyttet til jordforbedring kan bidra til at biokull tilført jordbruksarealer blir aktuelt som klimatiltak. Rapporten gjengir også andre enkelttiltak som kan bidra til økt humusinnhold og binding av karbon i jord. Forslag til videre arbeid knyttet til lagring av karbon i jord er tatt med til slutt i rapporten.


EPrint Type:Report
Keywords:Jordkarbon, organisk materiale, humus, karbonlagring Soil carbon, organic matter, humus, carbon sequestration, carbon storage
Subjects: Soil > Soil quality
Crop husbandry > Composting and manuring
Environmental aspects > Air and water emissions
Research affiliation: Norway
Norway > NORSØK - Norwegian Centre for Organic Agriculture
ISBN:978-82- 8202-074-9
Deposited By: Serikstad, Grete Lene
ID Code:34314
Deposited On:09 Jan 2019 12:03
Last Modified:09 Jan 2019 12:03
Document Language:Norwegian/Norsk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics