home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Bornova Misketi Ve Cabernet Sauvignon Üzüm Çeşitlerinde Organik Ve Konvansiyonel Yetiştiriciliğin Asmanın Gelişimine, Üzüm Ve Şarap Kalitesine Etkisi

Yeşilyurt Er, Aysel and Altindisli, Ahmet (2010) Bornova Misketi Ve Cabernet Sauvignon Üzüm Çeşitlerinde Organik Ve Konvansiyonel Yetiştiriciliğin Asmanın Gelişimine, Üzüm Ve Şarap Kalitesine Etkisi. [The Effect of Organic and Conventional Growing Methods on Vine Growing and Quality of Grapes and Wine in the Bornova Muskats, Cabernet Sauvignon Grape Varieties.] Paper at: Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, Erzurum, 28 Haziran - 1 Temmuz 2010.

[thumbnail of Aysel Er Ahmet Altındişli.pdf] PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
340kB


Summary

Çalışmada materyal olarak, Bornova Misketi (beyaz) ve Cabernet Sauvignon (kırmızı) şaraplık üzüm çeşitleri seçilmiş, yetiştiriciliğinde organik ve konvansiyonel üretim yöntemleri uygulanmıştır. Bu çeşitlerin üzümlerinde, şıralarında ve şaraplarında fiziksel ve kimyasal analizler ile kalite değerlendirilmesi yapılmış, organik ve konvansiyonel uygulamaların kaliteyi nasıl etkilediği belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda görülmüştür ki; yetiştiricilik aşamasında, asmanın vegetatif gelişimi ve fenolojik evreleri açısından organik ve konvansiyonel uygulamalar çeşitlerde farklılığa neden olmamıştır. Asma, üzüm ve şarap analizlerinde ise çoğu analizlerde farklılık olmazken bazı organik uygulamalardan daha yüksek değerler alınmıştır. Şaraplarda yapılan duyusal analizlerde organik şaraplar daha yüksek puanlar almışlardır.


Summary translation

In this study, Bornova Misketi (white) and Cabernet Sauvignon (red) wine grape varieties were chosen as material, grown as both organic and conventional production method. Physical and chemical analysis, along with quality evaluation were made in the grapes, musts and wines of the two wine grape varieties, and the effects of organic and conventional production methods on quality determined. As results of the analysis, it has been concluded that organic and conventional growing methods did not cause any differences in the vegetative period and the phenological phases of the vine cultivars. In analysis of vine, grapes and wines, generally didn’t difference but some of the results from organic application were higher than conventional applications. Organic wines were more successful in sensory analysis.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:Organik yetiştiricilik, konvansiyonel yetiştiricilik, üzüm, şarap, kalite, organic production, conventional production, grape, wine, quality
Subjects: Crop husbandry > Crop combinations and interactions
Crop husbandry > Crop health, quality, protection
Research affiliation: Turkey > Ege University
Turkey > Other Organizations
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:34149
Deposited On:05 Dec 2018 07:54
Last Modified:05 Dec 2018 07:54
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics