Et økologisk og miljøvenligt dyrkningssystem til tomat
Af Jørn Nygaard Sørensen, seniorforsker, Danmarks JordbrugsForskning, Forskningscenter Årslev
Ved Danmarks JordbrugsForskning i Årslev afprøves i øjeblikket forskellige dyrkningssystemer til tomat. Tomater har et stort behov for næringsstoffer. N-normen til en 9-måneders væksthuskultur er 2350 kg per ha. I tomater, der dyrkes efter økologiske retningslinier, opfyldes dette behov ved tilførsel af økologisk husdyrgødning. En ulempe ved indarbejdning af så store mængder næringsstoffer, er at der kan være en risiko for tab bl.a. ved udvaskning.
Ved dyrkning i jord er planternes rødder udsat for angreb af skadedyr og sygdomme. På friland er det muligt at undgå disse problemer ved sædskifte; en mulighed som ikke kan praktiseres ved dyrkning i væksthus.
Sædskifteproblemer og risiko for tab af N og andre næringsstoffer har derfor skabt interesse for at dyrke økologiske tomater i afgrænsede bede uden adgang til jord. Ved dyrkning i afgrænsede bede vil man kunne undgå udvaskning ved at drænvandet opsamles og genanvendes. Endvidere vil man kunne undgå sædskifteproblemer, da dyrkningsmediet kan udskiftes. Dette vil efter brug kunne anvendes som jordforbedringsmiddel på friland.
Et grundlæggende princip i økologisk jordbrug er, at planterne skal dyrkes i jord. Herved sikres uhindret adgang til vand og næringsstoffer. Dyrkning i afgrænsede bede uden adgang til jord anses derfor af mange for at være i modstrid med principperne bag økologisk dyrkning. Det vil derfor være oplagt at udvikle et dyrkningssystem, som udnytter fordelene ved både dyrkning direkte i jord og dyrkning i afgrænsede bede.
Et sådant kombineret dyrkningssystem kan etableres ved at anvende dyrkningsrender med dyrkningsmedie, hvor der i siderne er udstandset huller, således at planterne kan udvikle rødder i den omkringliggende jord. Herved vil det fortsat være muligt at genanvende drænvandet og udskifte dyrkningsmediet før hver dyrkningssæson.
I 2002 blev et kombineret dyrkningssystem sammenlignet med både dyrkning direkte i jord og dyrkning i afgrænsede bede uden adgang til jord. Som næringsstofkilde og dyrkningsmedie fremstillede vi en kompost, hvor den største del af næringsstofferne stammede fra økologisk plantemateriale. Herved vil det være muligt at sikre let adgang til næringsstof, også i egne hvor der ikke findes mange økologiske husdyrbrug.
Efter 7 måneders kultur opnåede vi et udbytte på 35 kg per m2 i det kombinerede system, 34 kg per m2 hos planter dyrket direkte i jord og 32 kg per m2 hos planter dyrket i afgrænset bed. Tilførsel af supplerende gødning i form af lucernepiller øgede udbyttet med ca. 1 kg per m2 i alle tre dyrkningssystemer. De opnåede udbytter var fuldt tilfredsstillende og på niveau med kommercielle gartneriers.
I løbet af vækstperioden optog planterne ca. 650 kg N per ha. Denne N-mængde stammede fra den tilførte kompost og fra jordens indhold af mineralsk N. Det største udbytte blev opnået ved tilførsel af supplerende gødning, men kun i det kombinerede dyrkningssystem var det muligt at holde jordens indhold af mineralsk N på et acceptabelt niveau. Ved dyrkning direkte i jord var jordens N-min indhold fortsat højt med risiko for tab ved udvaskning.
|