The Social-Ecological Systems Simulation (SESS) centre - Aarhus University’s Post

The Social-Ecological Systems Simulation (SESS) centre - Aarhus University reposted this

Mere biodiversitet: Landbruget kan og skal bidrage med løsninger i et bredt samarbejde 💪   At skabe bedre vilkår for biodiversiteten handler ikke kun om de beskyttede naturområder og de truede arter. Landbrugsproduktionen i Danmark udgør ca. 60 % af vores samlede areal, og her skal vi også sikre gode vilkår for de arter, der har agerlandet som levested. Her skal natur og fødevareproduktion fungere i et samspil med hinanden, deles om arealet og give hinanden værdi. Hvordan kan vi bedst samarbejde om at finde løsninger, der kan øge biodiversiteten i landbruget i praksis? Hvordan italesætter vi denne opgave, uden af blive beskyldt for greenwashing? Og hvordan undgår vi greenhushing? De emner var en bred gruppe af aktører fra hele værdikæden samlet om på Gram Slot for at drøfte: Landbrugsstyrelsen, Coop i Danmark, Økologisk Landsforening og IPBES. Afsættet er et forskningsprojekt, hvor Aarhus Universitet og Innovationscenter for Økologisk Landbrug sammen med Thise Mejeri, Gram Slot og Stenalt Gods afprøver og måler effekten af biodiversitetsvenlige tiltag i landbruget, så indsatserne kan dokumenteres. En række landmænd er med i projektet og arbejder med tiltag på deres arealer som f.eks. flere markopdelinger, flere faste landskabselementer (bevoksede diger, åbne markveje) og flere blomsterplanter på græs- og omdriftsmarker. Alt sammen indsatser, der forbedrer landskabet som levesteder for arterne i agerlandet – herunder en række nyttedyr, der gavner produktionen af afgrøder på markerne, f.eks. bier, der bestøver afgrøder, og edderkopper og mariehøns, som tager bladlus og andre skadedyr 🐞 Dagen bød også på en guidet vandring på Gram Slots helt nye biodiversitetsrute, hvor en række nedslag viser eksempler på tiltagene for øget biodiversitet. Oplæg fra Christian Poll og Lars Pehrson var grundlag for meget aktive drøftelser på tværs af deltagerne: ☘️Hvordan undgår vi greenwashing og greenhushing, når vi vil markedsføre landbrug, der arbejder aktivt for at øge biodiversiteten på deres arealer? ☘️Hvordan kan vi sprede tiltagene fra de enkelte landbrug til det samlede landskab? Der kom mange konkrete løsningsforslag, som vi glæder os til at tage med i det videre arbejde. Tak til alle for en berigende dag i det sønderjyske! 😊 Projekterne Organic+ og EcoMetric er støttet af Fonden for økologisk landbrug, GUDP og Organic RDD, der koordineres af ICROFS - International Centre for Research in Organic Food Systems. #dkgreen #økologisklandbrug #biodiversitet

  • No alternative text description for this image
  • No alternative text description for this image
  • No alternative text description for this image
  • No alternative text description for this image
  • No alternative text description for this image
    +15
Christian Poll

Ekspert i bæredygtighed hos DTU og Forbrugerombudsmanden

1mo

Tak for invitationen. Jeg håber, I fandt mit indlæg nyttigt. Der var ihverttilfælde mange rigtig interessante spørgsmål og kommentarer :-)

Gertrud Knudsen

Forperson i DM BIO - fagligt fællesskab for dem, der arbejder med natur & miljø 🌍

1mo

Så konstruktivt🌍

Julie Cherono Schmidt Henriksen

Innovation*Udvikling*Bæredygtighed*Mening. Chefkonsulent og teamleder for Klima & Natur, Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Ph.d. Animal Science, AU.

1mo

Tak for en dejlig dag med stort værtsskab fra Gram slot og meget relevante oplæg og dialoger.

Nanna Hyldgaard Hansen

Forfatter og foredragsholder 🌍 Grøn omstilling, klima og FN's Verdensmål 📘 Bøger: Lev for det halve. Rig på tid. Staycation Danmark med børn.

1mo

Meget inspirerende! Glæder mig til at se, hvad der følger. 👏🌱

See more comments

To view or add a comment, sign in

Explore topics