EcoMetric

Et værktøj til at fremme biodiversitet i landbrugslandskaber

Biodiversitet og miljøansvar er nøglebegreber i den nye EU-taksonomi såvel som i visionen om økologisk landbrug (IFOAM) om at producere fødevarer og samtidig bevare naturressourcerne for fremtidige generationer. Mens målet om omstilling af produktionssystemer mod bæredygtighed gælder for landbrug generelt, er det særligt vigtigt for økologiske landbrugssystemer at dokumentere deres bidrag til EU's biodiversitetsmål. Dette kan bruges kommercielt af den økologiske sektor til at styrke dens troværdighed, og fremhæver det positive bidrag til miljøet og samfundet.

Biodiversitet er svær at kvantificere og vurdere - og biodiversitet er kompleks, omfatter forskellige grupper af organismer, og opererer på forskellige rumlige og tidsmæssige skalaer. Traditionelt indgår artstal og individtal i biodiversitetsmål, og beskyttelse af urørt natur fokuserer ofte på artsrigdom og sjældne arter. Agro-økosystemer har lav artsrigdom og få sjældne arter. Imidlertid er det en høj funktionel biodiversitet, der understøtter økosystemernes funktion og tjenester, såsom naturlig skadedyrsbekæmpelse og bestøvning, hvilket er forbundet med systemernes sundhed, produktivitet og stabilitet. Indikatorer for markbiodiversitet skal derfor afspejle den biologiske såvel som funktionelle mangfoldighed, samt kontekstafhængigheder. Desuden skal et system til måling af biodiversitet afstemme beslutningstageres og samfundets synspunkter for at maksimere dets anvendelse som værktøj, og dermed virkningen af biodiversitetsforanstaltninger og -politikker.

Formålet med EcoMetric

EcoMetric-projektet vil skabe en ramme for udviklingen af et videnskabeligt funderet system til kvantificering af biodiversitet i landbrugslandskaber med økologisk produktion. Nøgleinteressenter vil blive inddraget i processen, herunder myndigheder, detailleddet, investorer og grønne NGO'er. Systemet vil bygge på habitatkortlægningsværktøjet Field Ecospace tool, der p.t. bruges til bedriftsrådgivning, og integrere det med ALMaSS (Animal, Landscape and Man Simulation System), hvilket er et simuleringssystem bestående af landskaber, landbrugsdrift og fysisk-kemiske miljøer, hvori dyr og mennesker kan modelleres.

Projektet trin-for-trin

Projektet omfatter:

  • sammenkobling af habitatkvalitet og respons af indikatorarter for markbiodiversitet.
  • opskalering af lokale biodiversitetsfremmende virkemidler på bedriftsniveau til påvirkning af populationer af biodiversitetsindikatorarter på landskabsniveau.
  • indarbejdelse af rumlig og tidsmæssig variation af landskaber i måling af biodiversitet ved at modellere populationsudvikling af indikatorarter.  
  • inddragelse af og accept fra interessenter i udviklingsprocessen.

EcoMetric vil derfor udvikle et proof-of-concept for et dynamisk biodiversitetsmål, der er afstemt med landbrugsrådgivning på bedrifterne, og inkorporere rumlige og tidsmæssige dynamikker lokalt og på landskabskala, som kan bruges i regional planlægning til at fremme biodiversitet i landbrugslandskaber.

Projektperiode: 2024-2025

Projektleder

Yoko Luise Dupont

Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet

Mail: yoko.dupont@ecos.au.dk 


Projektpartnere

Aarhus Universitet

Innovationscenter for Økologisk Landbrug



Nyt fra projektet

Februar 2024: Ni Organic RDD 9-projekter er skudt i gang