home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Effect van verrijking omgeving en beperking weidegang op wroetschade door zeugen = Effect of environmental enrichment and limited access to pasture on pasture damage by sows

Mheen, H.W. Van Der and Spoolder, H.A.M. (2003) Effect van verrijking omgeving en beperking weidegang op wroetschade door zeugen = Effect of environmental enrichment and limited access to pasture on pasture damage by sows. PraktijkRapport / Praktijkonderzoek Veehouderij. Varkens 15. Praktijkonderzoek Veehouderij, Lelystad, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1684618


Summary

De onderzoeksvragen die we met deze proef willen beantwoorden zijn: Wat is het effect van het verrijken van de verharde uitloop op de tijd die de zeugen in de wei doorbrengen en op de wroetschade? Wat is het effect van het beperken van de dagelijkse duur van de weidegang op de tijd die de zeugen in de wei doorbrengen en op de wroetschade? De proef is uitgevoerd met 20 drachtige zeugen op het Prakijkcentrum Raalte. De conclusies van deze proef zijn: Het beperken van de duur van de weidegang tot 2 uur in de ochtend heeft geen effect op de totale tijd die de zeugen in de wei doorbrengen. De zeugen gebruiken de korte tijd in de wei zoveel intensiever, dat er geen sprake is van een duidelijke vermindering van de totale tijd die ze in de wei doorbrengen. Het verrijken van de verharde uitloop lijkt meer effect te hebben op de tijd die de zeugen in de wei doorbrengen. Met een meer verrijkte uitloop gaan de zeugen minder de wei in. Een effect van de behandelingen op de Nmin-concentraties werd niet aangetoond. De verwachting is dat een verhoging van het Nmin-gehalte direct gerelateerd is aan de duur van de weidegang. Daarom kunnen we een gelijk effect verwachten. Wroetschade was tijdens de proef beperkt en er werd geen effect van de behandelingen gevonden. Er is zelfs een aanwijzing dat beperken van de weidegang meer wroetschade geeft. Toegang tot een wei voorziet in een behoefte van de zeugen. Dit wordt geconcludeerd uit het gegeven dat de dieren de wei intensiever gebruiken bij beperkte toegang, en dit gedurende de hele periode blijven doen.


EPrint Type:Report
Keywords:zeugen (nl), sows (en), varkenshouderij (nl), pig farming (en), rantsoenbeweiding (nl), controlled grazing (en), weiden (nl), pastures (en), schade (nl), damage (en), verrijking (nl), enrichment (en), mineralen (nl), minerals (en), stikstof (nl), nitrogen (en), diergedrag (nl), animal behaviour (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), 608-F Varkens (nl), 608-F Pigs (en), 502-E Graslanden (nl), 502-E Grasslands (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/34318
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49744
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page