home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Boer, zorg dat je boer blijft : een onderzoek naar de specifieke waarden van een bedrijfsmatige zorgboerderij

Elings, M.; Hassink, J.; Spies, H. and Enders-Slegers, M.J. (2004) Boer, zorg dat je boer blijft : een onderzoek naar de specifieke waarden van een bedrijfsmatige zorgboerderij. Rapport / Wetenschapswinkel Wageningen UR 194B.. Wetenschapswinkel Wageningen UR, Wageningen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1739795


Summary

Zorgboeren en zorginstellingen hebben het idee dat het bedrijfsmatige karakter van een boerderij goed is voor de cliënten. Het zou hen het gevoel geven dat wat zij doen er toe doet, omdat zij ´echt´ of noodzakelijk werk verrichten. Maar is het bedrijfsmatige karakter van een boerderij inderdaad de juiste context voor cliënten? En wat zijn de voor- en nadelen van een bedrijfsmatige werksfeer op cliënten in vergelijking met zorgboerderijen zonder een agrarisch bedrijfsmatig karakter? In het onderzoek is de waarde van het agrarisch bedrijfsmatige karakter van een zorgboerderij bestudeerd voor cliënten met een verstandelijke beperking. Zorgboeren en -boerinnen, cliënten en begeleiders zijn geïnterviewd en onderzoekers hebben op verschillende zorgboerderijen een aantal dagen meegekeken.Het onderzoek bevestigt het gevoel van boeren en zorgverleners. De aanwezigheid van een echte boer, noodzakelijke werkzaamheden, kleinschaligheid en kennis van de landbouw bij de begeleiders geven cliënten meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Ook worden cliënten meer opgenomen in een sociaal netwerk, doordat ze op de boerderij in contact te komen met allerlei mensen. De onderzoekers concluderen dat bedrijfsmatige zorgboerderijen de basale menselijke behoeften meer vervullen dan niet-bedrijfsmatige boerderijen. Als cliënten zien dat zij bijdragen aan de productie en zien dat de producten verkocht worden, voelen zij zich trots. Hun werk ervaren ze dan als echt belangrijk. Ze voelen zich een beetje boer.Het onderzoek laat ook zien dat bedrijfsmatige zorgboerderijen, instellingsboerderijen en landbouw- en zorgsector nog veel van elkaar kunnen leren. Verder onderzoek kan bijdragen aan de professionalisering van de zorglandbouw door zorgboeren beter inzicht te geven in hoe zij hun persoonlijke kwaliteiten in combinatie met een methodische aanpak optimaal kunnen inzetten voor hun cliënten.


EPrint Type:Report
Keywords:agrarische bedrijfsvoering (nl), farm management (en), landbouw (nl), agriculture (en), besluitvorming (nl), decision making (en), zorgboerderijen (nl), social care farms (en), multifunctionele landbouw (nl), multifunctional agriculture (en), 215-C Agrarische bedrijfsvoering (nl), 215-C Farm Management (en), 228-A Innovatiestudies (algemeen) (nl), 228-A Innovation Studies (General) (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/27886
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49406
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page