home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Rijenbemesting met rundveedrijfmest in biologische teelt van narcis : teelttechnische toepassing en ammoniakemissie

Zuilichem, J.A.A. Van; Kater, L.J.M.; Bakkum, C.A.; Wondergem, M.J.; Jansma, J.E.; Huijsmans, J.F.M. and Hol, J.M.G. (2004) Rijenbemesting met rundveedrijfmest in biologische teelt van narcis : teelttechnische toepassing en ammoniakemissie. PPO nr. 712. Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Lisse, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1744762


Summary

In een biologische teelt van bloembollen is het zeer lastig om de bemesting optimaal af te stemmen op de gewasbehoefte. Dit geldt vooral voor bloembollen die in het voorjaar bloeien, zoals narcis. Deze gewassen hebben al vroeg in het voorjaar stikstof nodig, terwijl de mineralisatie in de bodem nog onvoldoende op gang is gekomen. Ook de mineralisatie van vaste organische mest(korrels) laat te lang op zich wachten. Een bijkomende hindernis is dat de bloembollen onder een strodek worden geteeld dat de groei van onkruiden moet onderdrukken. Dit strodek vertraagt in het voorjaar de opwarming van de bouwvoor en legt gedurende het seizoen stikstof vast. Drijfmest zou een oplossing kunnen bieden. Het is een vloeibare meststof met hoge gehaltes aan direct opneembare stikstof voor de plant. Er is al enige jaren ervaring met toediening van drijfmest via fertigatie. Dit is echter voor de meeste bloembollenteelten een te dure methode. Een simpele en goedkopere oplossing is het uitrijden van drijfmest via sleepslangen over het strodek, waarbij de mest in stroken langs de plantrijen wordt gelegd. De mest kan dan echter niet op de huidige voorgeschreven emissiearme methoden voor bouwland in- of ondergewerkt worden. Het strodek in combinatie met het toedienen van mest in stroken zou een mogelijkheid kunnen zijn om de uitstoot van ammoniak te verminderen.


EPrint Type:Report
Keywords:narcissus (nl), narcissus (en), bloembollen (nl), ornamental bulbs (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), plantenvoeding (nl), plant nutrition (en), drijfmest (nl), slurries (en), vloeibare meststoffen (nl), liquid manures (en), nederland (nl), netherlands (en), 513-N-1 Bloembollen en -knollen (nl), 513-N-1 Bulb and Tuber Flowers (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/40830
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49378
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page