home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Kruiden beperken uitval biologische biggen

Vernooij, A. (2006) Kruiden beperken uitval biologische biggen. V-focus : vakblad voor adviseurs in de dierlijke sector, 2006, 3 (februa), 44 - 45.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1795496


Summary

Proefopzet De zeugen in de kraamstal kregen een mengsel van anijs, venkel en brandnetel. Er is gekeken of zij dit goed vraten en of dit kruidenmengsel effect had op de melkgift. Dit laatste werd indirect gemeten aan de groei en gezondheid van de biggen. De biggen kregen een mengsel van venkelen tijm. Bij biggen werd gekeken naar de opname, het effect op de groei, de uitval en het optreden van speendiarree. De proef begon in juni 2005 en duurde gemiddeld tien weken. Conclusies De kruiden zijn goed opgenomen door zowel kraamzeugen als biggen. Effecten op de groei van de biggen en de melkproductie van de zeugen werden niet gezien. De groei van de biggen is niet beter in de kruidengroep en ook de gezondheidsresultaten na het spenen (gebaseerd op de diareescore) zijn vergelijkbaar. Wel was de uitval onder de biggen die kruiden kregen, beduidend lager. Aanbeveling De uitvalsoorzaken van biggen in de biologische houderij zijn divers en worden door meerdere factoren beïnvloed. Vitaliteit van de biggen bij geboorte, hoeveelheid en kwaliteit van de zeugenmelk, infectiedruk en weerstand, alertheid van de (loslopende) zeugen en hokinrichting bepalen de overlevingskansen. Het lijkt de moeite waard om met kruiden te proberen een aantal van deze factoren in positieve zin te beïnvloeden.Verder onderzoek hiernaar is zeker zinvol.


EPrint Type:Newspaper or magazine article
Keywords:varkenshouderij (nl), pig farming (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), biggen (nl), piglets (en), biggenvoeding (nl), piglet feeding (en), voer (nl), sows (en), voedertoevoegingen (nl), sow feeding (en), venkel (nl), feeds (en), thymus (nl), feed additives (en), agrarische bedrijfsvoering (nl), fennel (en), diergezondheid (nl), thymus (en), zeugen (nl), farm management (en), zeugenvoeding (nl), animal health (en), proefstations (nl), experimental stations (en), 605-E Voederadditieven (nl), 605-E Feed Additives (en), 113-C-1-a Intenties van ecologische landbouw (nl), 113-C-1-a Intentions for Organic Farming (en), 608-F Varkens (nl), 608-F Pigs (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115686
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49083
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page