home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Factoren die het dioxinegehalte in biologische eieren kunnen beïnvloeden

Brandsma, E.M.; Binnendijk, G.P.; Buisonjé, F.E. De; Mul, M.F.; Bokma-Bakker, M.H.; Hoogenboom, L.A.P.; Traag, W.A.; Kan, C.A.; Bree, J. De and Kijlstra, A. (2004) Factoren die het dioxinegehalte in biologische eieren kunnen beïnvloeden. Animal Sciences Group, Lelystad, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1814700


Summary

De resultaten van dit onderzoek geven een indicatie van mogelijke oorzaken van een te hoog dioxinegehalte in biologische eieren. Aanleiding voor dit onderzoek is het voornemen tot het intrekken van de ontheffing voor biologische eieren van de EU-norm voor dioxines in eieren van maximaal 3 pg TEQ/gram eivet. De biologische en scharrelbedrijven hadden tot 10 januari 2004 de tijd gekregen om aan deze norm te voldoen. In het voorjaar van 2004 is de ingangsdatum van deze nieuwe wettelijke norm verschoven naar 1 januari 2005. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste, met name grotere bedrijven kunnen voldoen aan de norm. Er lijkt samenhang tussen de positieve status van een bedrijf en de volgende bedrijfsfactoren: de bedrijfsgrootte (het betreft veelal kleine(re) bedrijven), het niet verstrekken van vitamine- en/of andere gezondheidsbevorderende preparaten, het wel verstrekken van groenvoer, en een flinke brand in de omgeving in de afgelopen 10 jaar.


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), biologische voedingsmiddelen (nl), organic foods (en), eieren (nl), eggs (en), voedselbesmetting (nl), food contamination (en), dioxinen (nl), dioxins (en), 603-A Dierhouderij (algemeen) (nl), 603-A Animal Husbandry (General) (en), 308-A Toxicologie (algemeen) (nl), 308-A Toxicology (General) (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115815
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48931
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page