home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

functionele landschap : de invloed van landschap en bedrijfsvoering op natuurlijke plaagonderdrukking in spruitkool

Belder, E. Den; Elderson, J.; Schelling, G. and Guldemond, J.A. (2007) functionele landschap : de invloed van landschap en bedrijfsvoering op natuurlijke plaagonderdrukking in spruitkool. Entomologische berichten : maandblad, 2007, 67 (6), 209 - 212.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1862991


Summary

Speelt de groene dooradering van het landschap een rol bij de natuurlijke plaagregulatie? Op 22 biologische spruitkoolbedrijven verdeeld over diverse landschappen in heel Nederland zijn tellingen gedaan van het klein koolwitje en de koolmot. Het omringende landschap varieerde sterk in de hoeveelheid opgaande begroeiing, zoals hagen, houtwallen en bomenrijen, en in het tuinbouwareaal. Voor deze studie is een indeling gemaakt in vier ruimtelijke schalen, te weten cirkels rond een betreffend perceel met een middellijn van 0.3, 1, 2 en 10 km. We vonden een verband tussen de ruimtelijke structuur van de omgeving en de plaagdichtheid op de akker: de aantallen rupsen van het kleine koolwitje en de koolmot waren kleiner bij een sterkere dooradering van het klein koolwitje en de koolmot waren kleiner bij een sterkere dooradering van het landschap met heggen (op schaal van 2 diameter) en bij een kleiner areaal van tuinbouwgewassen in de omgeving. Dit onderzoek suggereert dat natuurlijke plaagregulatie op een akker beter kan verlopen als er meer heggen en andere lijnvormige landschapselementen staan in het omringende landschap en als daar de tuinbouwgewassen meer ruimtelijk worden gescheiden


EPrint Type:Newspaper or magazine article
Keywords:landbouwkundige entomologie (nl), agricultural entomology (en), agrarische bedrijfsvoering (nl), farm management (en), brassica oleracea var. gemmifera (nl), brassica oleracea var. gemmifera (en), ziektebestrijdende teeltmaatregelen (nl), cultural control (en), plagenbestrijding (nl), pest control (en), pieris rapae (nl), pieris rapae (en), plutella xylostella (nl), plutella xylostella (en), landschapsecologie (nl), landscape ecology (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), landschapselementen (nl), landscape elements (en), landschapsbeheer (nl), landscape management (en), 510-B Landbouwkundige entomologie (nl), 510-B Agricultural Entomology (en), 413-B Landschapsecologie (nl), 413-B Landscape Ecology (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/50990
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48666
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page