home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

meerwaarde van bio op gebied van kwaliteit en gezondheid, wetenschappelijk onderzoek naar feiten en perceptie

Van Huylenbroeck, G. and Aertsens, J. (2007) meerwaarde van bio op gebied van kwaliteit en gezondheid, wetenschappelijk onderzoek naar feiten en perceptie. Universiteit Gent, Gent, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1863377


Summary

De EU, maar ook nationale en regionale overheden geven heel wat ondersteuning aan de biologische landbouwsector. Ook veel consumenten zijn bereid een meerprijs te betalen voor “biologische voeding”. Hebben biologische landbouwproductie en biologische voeding effectief een meerwaarde die deze ondersteuning en meerprijs verantwoordt? Dit onderzoek heeft als doelstelling op basis van wetenschappelijke argumenten een antwoord te geven op die vraag. Indien dit blijkt het geval te zijn, kunnen deze resultaten mogelijk ook leiden tot het toelaten van “voedingsclaims” en “gezondheidsclaims” die de consumenten correct kunnen informeren over deze mogelijke meerwaarde en op die manier ook de verkoop van bio kan promoten. Het gebruik van gezondheidsclaims voor biologische producten is tot op heden niet mogelijk, juist omdat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is om dit hard te kunnen maken. Dit rapport bespreekt de meerwaarde van biologische ten opzichte van “gangbare” productie en voeding. Dit gebeurt op basis van een meta-analyse van reeds bestaande wetenschappelijke literatuur. Er wordt gefocust op vier luiken. Het eerste luik van het onderzoek behandelt de vergelijking van de biologische en gangbare productie wat betreft “milieuvriendelijkheid”. Er wordt in belangrijke mate ook aandacht besteed aan de vergelijking van de mogelijke schadelijke impact van biologische en gangbare gewasbeschermingsmiddelen voor de gebruiker en het milieu. Het tweede en derde luik focussen op mogelijke verschillen tussen biologische en gangbare groenten inzake respectievelijk de voedingswaarde en de voedselveiligheid. Waar het in de eerste drie luiken gaat over onderzoek naar objectieve wetenschappelijke bevindingen inzake verschillen tussen biologische en gangbare productie en voeding, wordt in een vierde luik de perceptie van consumenten bekeken inzake verschillen tussen bio en gangbaar die zou kunnen leiden tot een subjectieve meerwaarde. Tenslotte wordt een vergelijking gemaakt tussen de wetenschappelijke bevindingen en de perceptie van bepaalde consumentengroepen.


EPrint Type:Report
Keywords:biologische voedingsmiddelen (nl), organic foods (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), milieueffect (nl), environmental impact (en), voedingswaarde (nl), nutritive value (en), voedselveiligheid (nl), food safety (en), houding van consumenten (nl), consumer attitudes (en), perceptie (nl), perception (en), economische evaluatie (nl), economic evaluation (en), landbouwprijzen (nl), agricultural prices (en), vergelijkend onderzoek (nl), comparative research (en), 307-D Humane voeding en gezondheid (nl), 307-D Human Nutrition and Health (en), 113-C-1 Ecologische landbouw (nl), 113-C-1 Organic Farming (en), 215-D Agrarische bedrijfseconomie (nl), 215-D Farm economics (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115980
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48661
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page