home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Werkboek Gezond Landbouwbedrijf : inspiratie voor inrichting met samenhang en identiteit

Bloksma, J. (2008) Werkboek Gezond Landbouwbedrijf : inspiratie voor inrichting met samenhang en identiteit. Louis Bolk Instituut, Driebergen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1869376


Summary

In dit inspirerende werkboek vergelijkt Joke Bloksma het boerenbedrijf met een levend organisme: de mens. Zoals in de mens allerlei processen met elkaar samenhangen, vaak zonder dat we dat in de gaten hebben, zo werkt dat bij een bedrijf ook. Aan de hand van de menselijke anatomie en fysiologie, wordt het boerenbedrijf van alle kanten onder de loep genomen. We krijgen zicht op wat met elkaar samenhangt, wat wel en niet (meer) werkt, wat er ontbreekt of te veel is in de gewenste bedrijfssituatie. Hoe kun je vanuit jezelf samenwerken met de wereld om je heen? Hoe krijg je een onderneming met veerkracht? Het gaat dus om veel meer dan alleen een financieel gezond bedrijf. Het gaat om een nieuwe oriëntatie, waarin ‘relaties wederzijds afstemmen’ en ‘identiteit’ sleutelbegrippen zijn.


Summary translation

Sommige bedrijven verbreden en krijgen te maken met nieuwe doelstellingen. Naast de voedselproductie komen er nieuwe ambities bij zoals zorg, landschap, educatie, toerisme of een nauwere band met de consument. Ook kunnen bedrijven te maken krijgen met een veranderend perspectief, bijvoorbeeld door een beoogd bedrijfsopvolger die andere plannen maakt. Andere veranderingsfactoren zijn ruilverkavelingen, onteigeningen en uitbreidingen die de bedrijfsomvang veranderen. Oude schuren worden gesloopt, nieuwe bijgeplaatst. Wegen worden verhard of omgeleid. Elke verandering vraagt erom opnieuw te kijken naar het geheel, de delen, de doelen, de nieuwe interne en externe relaties

EPrint Type:Report
Keywords:agrarische bedrijfsvoering (nl), farm management (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), duurzaamheid (sustainability) (nl), sustainability (en), ondernemerschap (nl), entrepreneurship (en), identiteit (nl), identity (en), multifunctionele landbouw (nl), multifunctional agriculture (en), 113-C-1 Ecologische landbouw (nl), 113-C-1 Organic Farming (en), 215-C Agrarische bedrijfsvoering (nl), 215-C Farm Management (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115998
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48581
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page