home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Milieuwinst biologische boomkwekerij : vergelijking van de milieubelasting door gewasbescherming in enkele biologische en gangbare teelten van boomkwekerijgewassen

Blok, J. De (2008) Milieuwinst biologische boomkwekerij : vergelijking van de milieubelasting door gewasbescherming in enkele biologische en gangbare teelten van boomkwekerijgewassen. PPO 426.. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit, Lisse, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1883135


Summary

In dit rapport wordt getracht zicht te krijgen op de meerwaarde van biologisch geteelde bomen t.o.v. gangbaar geteelde bomen. Er is weinig gericht onderzoek uitgevoerd naar de meerwaarde in het gebruik van biologisch gekweekte boomkwekerij producten. Daarom is in deze studie de milieubelasting door gewasbeschermingsmiddelen bij de teelt van vruchtbomen en laanbomen in de gangbare en biologische teelt met elkaar vergeleken. Op basis van een beperkt aantal gegevens kan geconcludeerd worden dat er een duidelijk verschil is in milieubelasting tussen deze teeltsystemen. In de laanbomen zijn de verschillen gering. In de gangbare teelt wordt relatief weinig gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen. Ook is het gebruik van een aantal sterk belastende middelen, m.n. herbiciden, inmiddels niet meer toegestaan. De vruchtbomenteelt is zeer intensief en het gebruik van middelen relatief groot. In de biologische teelt wordt voor schimmelbestrijding veel zwavel gebruikt. De milieubelasting van waterleven, bodemleven en grondwater van dit middel is echter laag. De verschillen tussen gangbare en biologische vruchtbomen zijn qua milieubelasting veel groter dan tussen beide teeltsystemen in de laanbomenteelt.


EPrint Type:Report
Keywords:boomkwekerijen (nl), forest nurseries (en), vruchtbomen (nl), fruit trees (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), pesticiden (nl), pesticides (en), straatbomen (nl), street trees (en), schimmelbestrijding (nl), fungus control (en), landbouwplantenteelt (nl), crop husbandry (en), boomteelt (nl), arboriculture (en), 414-G Veredeling, vermeerdering en aanplant van bomen (nl), 414-G Tree Breeding, Propagation and Planting (en), 512-D Ziektebestrijdende teeltmaatregelen (nl), 512-D Cultural Control (en), 512-A Plant- en gewasbescherming (algemeen) (nl), 512-A Plant and Crop Protection (General) (en), 411-A Milieubeheer (algemeen) (nl), 411-A Environmental Management (General) (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/41039
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48442
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page