home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

(biologische) boer als landschapsondernemer : welke beelden en verwachtingen hebben consumenten ten opzicht van hoe biologische ondernemers omgaan met natuur, landschap en biodiversiteit op hun bedrijf?

Goenee, C. and Jong, D. De (2009) (biologische) boer als landschapsondernemer : welke beelden en verwachtingen hebben consumenten ten opzicht van hoe biologische ondernemers omgaan met natuur, landschap en biodiversiteit op hun bedrijf? Rapport / Animal Sciences Group 191.. Animal Sciences Group, Wageningen UR, Lelystad, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1914569


Summary

Doel van het project was om inzicht te verkrijgen in beelden en verwachtingen van consumenten ten aanzien van hoe biologische ondernemers omgaan met natuur, landschap en biodiversiteit op hun bedrijf. Deze inzichten kunnen door ondernemers én door beleidsmakers gebruikt worden om activiteiten voor onderhoud en behoud van natuur en landschap te stimuleren. Uit het onderzoek blijkt dat er intuïtief gezien volgens de respondenten een groot verschil is tussen hoe biologische en reguliere ondernemers omgaan met hun boerderij en directe omgeving, hoewel dat rationeel gesproken niet zo zou moeten zijn. Als je gekozen hebt voor het boerenbestaan krijg je daar namelijk de verantwoordelijkheid voor natuur en dieren automatisch bij. Anders “had je maar op kantoor moeten gaan werken”. De kern van het verschil zit in focus op productie versus focus op duurzame balans. Daar waar bij de reguliere ondernemer alles in het teken staat van economische productie laat de biologische ondernemer meerdere belangen meewegen. Dat betekent dat hij socialer en respectvoller is in de omgang met mensen, dieren, natuur en omgeving. Hij is meer begaan met milieu en klimaat en heeft meer aandacht voor de flora en fauna in zijn omgeving. Dat vertaalt zich in meer begroeiing en meer afwisseling in het landschap. De reguliere ondernemer is daarentegen gericht op efficiency en minimaliseren van onderhoud; daarom is alles in zijn omgeving kaal en monotoon en niet altijd goed onderhouden


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), bedrijfssystemen (nl), farming systems (en), consumentenonderzoeken (nl), consumer surveys (en), houding van boeren (nl), farmers' attitudes (en), perceptie (nl), perception (en), landschapsbeheer (nl), landscape management (en), natuur (nl), nature (en), multifunctionele landbouw (nl), multifunctional agriculture (en), 113-B-2 Bedrijfssystemen (nl), 113-B-2 Farming Systems (en), 220-A Consumentenstudies (algemeen) (nl), 220-A Consumer Studies (General) (en), 215-C Agrarische bedrijfsvoering (nl), 215-C Farm Management (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/10439
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48192
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page