home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Literatuurstudie 'Teelt van groenbemesters in combinatie met niet-kerende grondbewerking'

Zeeland, M. Van; Paauw, J. and Timmer, R.D. (2009) Literatuurstudie 'Teelt van groenbemesters in combinatie met niet-kerende grondbewerking'. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business-unit Akkerbouw, Groene Ruimte, Vollegrondsgroente, Lelystad, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1914922


Summary

Het principe van minimale grondbewerking gaat uit van het zo min mogelijk verstoren van de grond en het zolang mogelijk bedekt houden van de grond. Voor het bedekt houden, worden vooral groenbemesters (cover crops) gebruikt. Er zijn verschillende technieken beschikbaar om deze groenbemesters in het voorjaar te bewerken, zoals kneuzen, ondergronds doorsnijden, rollen, rollen in combinatie met kneuzen en maaien. Met name in Brazilië, de Verenigde Staten en Canada is veel onderzoek en praktijkervaring opgedaan met minimale grondbewerking. De vraag is in hoeverre deze kennis bruikbaar is voor de Nederlandse landbouw. In deze literatuurstudie is o.a. gekeken naar de geschiktheid van groenbemesters om stikstof in het najaar op te nemen en deze de winter over te dragen. Zo wordt voorkomen dat de in het profiel aanwezige stikstof verloren gaat. Voor het overdragen van stikstof is de eigenschap “winterhardheid” van belang. Als een groenbemester gedurende de winter dood vriest, gaat de opgenomen stikstof alsnog verloren. Het bedekt houden van de grond door een afgestorven of dood gevroren groenbemester beperkt echter nog wel de kieming van onkruid en voorkomt erosie, en heeft dus nog wel voordelen


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), minimale grondbewerking (nl), minimum tillage (en), grondbewerking (nl), tillage (en), groenbemesters (nl), green manures (en), literatuuroverzichten (nl), literature reviews (en), akkerbouw (nl), arable farming (en), bodemchemie (nl), soil chemistry (en), nitraten (nl), nitrates (en), bodemvruchtbaarheid (nl), soil fertility (en), 113-C-1 Ecologische landbouw (nl), 113-C-1 Organic Farming (en), 502-F-3 Teelt, cultuurmethoden (nl), 502-F-3 Cultivation, Cultural Methods (en), 408-F Grondbewerking (nl), 408-F Tillage (en), 408-B Bodemchemie (nl), 408-B Soil Chemistry (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/10603
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48186
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page