home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Verlagen van uitval bij leghennen

Niekerk, T. Van; Bestman, M.; Wagenaar, J.-P.; Reuvekamp, B.; Bronneberg, R.; Vriens, R.; Westerbeek, F. and Westendorp, S. (2012) Verlagen van uitval bij leghennen. Wageningen UR Livestock Research, Lelystad, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/2009464


Summary

Dit boekje geeft informatie waarmee uitval bij leghennen voorkomen kan worden. Het boekje is opgedeeld in twee delen: 1. Preventie en herkenning van uitval; 2. Belangrijke uitvalsoorzaken. Uitval is het resultaat van iets dat in het voorliggende traject fout gegaan is. Om uitval zoveel mogelijk te verminderen, is het dan ook van belang om dit voortraject zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit kan gerealiseerd worden via houderij en management, en daarmee optimalisatie van dierenwelzijn en diergezondheid. Het eerste deel van dit boekje richt zich op een aantal specifieke aandachtspunten ter preventie van gezondheidsproblemen. Ook wordt aandacht besteed aan vroege herkenning van problemen. Het tweede deel van het boekje gaat over de meest voorkomende uitvalsoorzaken. Het blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk voor pluimveehouders om een goede oorzaak en gevolg vast te stellen bij uitval van dieren. Hoewel het te allen tijde belangrijk is om bij problemen een dierenarts in te schakelen, is het goed dat u als pluimveehouder zelf ook enige anatomische en ziektekundige basiskennis heeft. Het voorkomen of terugdringen van uitval is immers lang niet altijd een kwestie van medicatie, maar vaak en vooral een kwestie van het nemen van de juiste management-maatregelen. Het juist inschatten van de oorzaak van uitval of van de mogelijke ernst van een bepaalde situatie is belangrijk, omdat dit doorgaans al een indicatie geeft van waar het management bijgestuurd of aangescherpt moet worden.


EPrint Type:Report
Keywords:pluimveehouderij (nl), poultry farming (en), pluimvee (nl), poultry (en), hennen (nl), hens (en), dierenwelzijn (nl), animal welfare (en), diergezondheid (nl), animal health (en), dierziektepreventie (nl), animal disease prevention (en), pluimveeziekten (nl), poultry diseases (en), kippenziekten (nl), fowl diseases (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), 608-G Pluimvee (nl), 608-G Poultry (en), 603-A Dierhouderij (algemeen) (nl), 603-A Animal Husbandry (General) (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/237640
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:47479
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page