home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Kruiden in grasland en de gezondheid van melkvee, potentiële medicinale waarde van kruiden in grasland

Laldi, S. (2012) Kruiden in grasland en de gezondheid van melkvee, potentiële medicinale waarde van kruiden in grasland. Louis Bolk Instituut, Driebergen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/2013989


Summary

In de periode april t/m oktober 2011 heeft Sibilla Laldi (MSc-studente WUR) voor het Louis Bolk Instituut het onderzoek ‘Kruidenrijk grasland en de gezondheid van melkvee’ uitgevoerd. In dit project is de relatie tussen een kruidenrijke weide en diergezondheid van melkvee onderzocht op 22 melkveebedrijven. Uit de resultaten blijkt dat kruiden een positieve bijdrage aan diergezondheid kunnen leveren wanneer ze in een bepaalde mate deel uit maken van het rantsoen. Er is een indicator ontwikkeld die het aandeel kruiden, op basis van droge stof, combineert met de potentiële medicinale werking. Er bleek een relatie te bestaan tussen deze nieuwe indicator en het antibioticagebruik op bedrijfsniveau (gemeten in dagdoseringen per dierjaar). Dit biedt perspectief om het aandeel kruiden in de weiden te bevorderen en hiermee o.a. het antibioticagebruik te reduceren. Het lijkt zinvol verder te onderzoeken welke kruiden onder Nederlandse omstandigheden een effectieve bijdrage aan de gezondheid melkvee leveren. De resultaten van dit project worden najaar 2012 wetenschappelijk gepubliceerd.


EPrint Type:Report
Keywords:melkvee (nl), dairy cattle (en), melkveehouderij (nl), dairy farming (en), graslandbeheer (nl), grassland management (en), kruidenrijke graslanden (nl), species-rich grasslands (en), medicinale planten (nl), medicinal plants (en), antibiotica (nl), antibiotics (en), diergezondheid (nl), animal health (en), natuurinclusieve landbouw (nl), nature-inclusive agriculture (en), 608-D Rundvee (nl), 608-D Cattle (en), 603-A Dierhouderij (algemeen) (nl), 603-A Animal Husbandry (General) (en), 502-E Graslanden (nl), 502-E Grasslands (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/241094
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:47458
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page