home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Bestrijding bollenmijt in hol-en snijbollen hyacint

Vreeburg, P.J.M.; Conijn, C.G.M.; Korsuize, C.A. and Zuilichem, J.A.A. Van (2004) Bestrijding bollenmijt in hol-en snijbollen hyacint. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Bloembollen, Lisse, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/2055518


Summary

Bollen- en stromijten kunnen voor veel schade zorgen in hol- en snijbollen tijdens de vermeerderingsfase in de bewaarcel. Meestal treft het Fusarium-gevoelige cultvars, doordat deze mijten zich gemakkelijk kunnen vermeerderen op het door Fusarium-aangetaste bolweefsel. Voor de bestrijding van bollen- en stromijten is momenteel slechts één middel ter beschikking voor de praktijk: Actellic. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee, zoals: de grote kans op resistentie ontwikkeling, de minder goede werking tegen stromijten en het onder druk staan vanwege residuen in oppervlaktewater. Voor een biologische teelt is er nog geen bestrijdingsmethode beschikbaar, terwijl gesteld werd dat per 1 januari 2004 het uitgangsmateriaal in de biologische landbouw ook biologisch voortgebracht moest worden. Dit overziend is het wenselijk dat er gezocht wordt naar een nieuwe bestrijdingsmethode voor deze mijten. Uit eerdere oriënterende proeven bij PPO Bloembollen is gebleken dat roofmijten en CA-behandeling perspectief bieden. In de periode 1 juni 2002 tot en met 31 december 2003 is daartoe een onderzoek verricht naar het optimaliseren van alternatieve bestrijdingsmethoden van bollenmijten (en stromijten) in hol- en snijbollen van hyacint. In geholde en gesneden bollen van de hyacinten cv. ‘Pink Pearl’ en ’White Pearl’ zijn op kleine schaal het effect en toepassing van roofmijten en/of CA-bewaring beproefd. Ter controle zijn ook bollen niet behandeld of behandeld volgens advies met Actellic. Gedurende de vermeerderingsperiode zijn diverse monsters genomen om de populatieontwikkeling van de bollen- en stromijten en roofmijten te beoordelen. Na de bewaring is een gedeelte van de bollen opgeplant om eventuele effecten op het plantgoed te kunnen beoordelen. Onderzoek gaf aan dat de roofmijt Amblyseius cucumeris in staat is de mijtenpopulatie beperkt te houden. Verder onderzoek moet duidelijk maken hoe de roofmijten op praktijkschaal het beste toegepast kunnen worden en met welke frequentie deze ingezet moeten worden. De CA-behandeling die is toegepast, heeft bij de mijtbestrijding in hyacint onvoldoende resultaat gegeven. Een verbeterde behandeling is in ontwikkeling (bij een ander gewas).


EPrint Type:Report
Keywords:rhizoglyphus echinopus (nl), rhizoglyphus echinopus (en), rhizoglyphus robini (nl), rhizoglyphus robini (en), hyacinthus (nl), hyacinthus (en), hyacinten (nl), hyacinths (en), hyacinthus orientalis (nl), hyacinthus orientalis (en), plantenvermeerdering (nl), propagation (en), opslag (nl), storage (en), bloembollen (nl), ornamental bulbs (en), gewasbescherming (nl), plant protection (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), 601-N Arachnida (nl), 601-N Arachnida (en), 513-N-1 Bloembollen en -knollen (nl), 513-N-1 Bulb and Tuber Flowers (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/300514
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:47307
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page