home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Werken aan bodemweerbaarheid

Broek, R. Van Den; Berg, W. Van Den; Lamers, J.; Cuijpers, W.J.M.; Hospers-Brands, A.J.T.M. and Smits, S. (2014) Werken aan bodemweerbaarheid. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Sector Akkerbouw Groene Ruimte en vollegrondsgroenten, Lelystad, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/2080889


Summary

De land- en tuinbouw ontwikkelt zich in de richting van steeds intensievere en complexere bedrijfssystemen. Vanuit de sector groeit het besef dat de chemische benadering van ziekten en plagen haar grenzen begint te bereiken. Ook de consument verlangt van de producent dat de inzet van chemische middelen gereduceerd wordt en gezocht wordt naar andere, meer duurzame oplossingen. Een van de oplossingsrichtingen is het creëren van een gezonde, veerkrachtige en weerbare bodem. Op zulke bodems groeit een gezond gewas met een goede opbrengst die minder gevoelig is voor ziekten en plagen en efficiënter omgaat met nutriënten waardoor er minder verliezen optreden. Hierdoor hoeven telers minder gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten te gebruiken en kunnen ze, met een beter inkomen, milieuvriendelijker telen. Aardbei is een voorbeeld van een zeer intensieve teelt, die erg gevoelig is voor ziekten en plagen. In de teelt worden relatief veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, en er is een sterke behoefte aan kennis die de inzet van deze middelen kan beperken. Aardbei is ook een heel geschikt toetsgewas, omdat het sterk reageert op de bodemgezondheid van een perceel. Is deze goed dan ligt de aardbeienproductie veel hoger dan op percelen waarop de bodemgezondheid matig of slecht is. Opbrengstverschillen kunnen oplopen tot meer dan 50%. De verkregen resultaten bij aardbei kunnen ook vertaald worden naar andere vollegronds gewassen.


EPrint Type:Report
Keywords:teeltsystemen (nl), cropping systems (en), bodemweerbaarheid (nl), soil suppressiveness (en), bestrijdingsmethoden (nl), control methods (en), agrarische bedrijfsvoering (nl), farm management (en), phytophthora cactorum (nl), phytophthora cactorum (en), bodemeigenschappen (nl), soil properties (en), gewasbescherming (nl), plant protection (en), proeven (nl), trials (en), biotesten (nl), bioassays (en), fragaria (nl), fragaria (en), biologische technieken (nl), biological techniques (en), vollegrondsteelt (nl), outdoor cropping (en), 512-A Plant- en gewasbescherming (algemeen) (nl), 512-A Plant and Crop Protection (General) (en), 408-H Bodemvruchtbaarheid (nl), 408-H Soil Fertility (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/332035
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:47222
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page