home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Inkomensverandering biologische landbouw en het GLB-NSP : Effecten van beleidsvoornemens voor het Nationaal Strategisch Plan van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid

Wit, J. De and Koopmans, C. (2021) Inkomensverandering biologische landbouw en het GLB-NSP : Effecten van beleidsvoornemens voor het Nationaal Strategisch Plan van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid. Louis Bolk Instituut, Bunnik.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/2318416


Summary

Om in aanmerking te komen voor de grondgebonden toeslagen uit de eerste en tweede pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), moeten boeren voldoen aan verschillende eisen. Mede naar aanleiding van veranderend Europees beleid is het ministerie van LNV o.a. voornemens om biologische bedrijven maximaal te laten profiteren van de ‘eco-regelingen’ (‘green by definition’) en tegelijkertijd om de voorgeschreven conditionaliteit vorm te geven via negen ‘Goede Landbouwkundige en Milieukundige Condities’ (GLMC’s) waar de biologische sector niet automatisch voor is vrijgesteld (m.u.v. GLMC-7 waarvoor vrijstelling in takt blijft). De effecten van deze beleidsvoornemens voor de inkomens van biologische boeren worden in dit rapport geanalyseerd t.o.v. de situatie onder het huidige GLB (waarbij de biologische sector is vrijgesteld van de vergroeningseisen). Hiervoor zijn de effecten en saldo-veranderingen als gevolg van de GLMC’s vastgesteld voor (gespecialiseerde) gemiddelde biologische melkveebedrijven en akkerbouw/groentenbedrijven. Gegeven de grote variatie binnen de biologische sector is dit een sterke versimpeling, die echter noodzakelijk is vanwege het gebrek aan openbare/betrouwbare informatie van andere biologische bedrijfstypes. Bovendien representeren deze gespecialiseerde bedrijven een aanzienlijk deel van de biologische productie in Nederland. Voor overige of specifieke bedrijfstypes wordt, indien mogelijk, indicatieve duiding gegeven van de effecten.


EPrint Type:Report
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/579480
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:46252
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page