Els processos basats en organismes modificats genèticament (OMG) no estan permesos a l’agricultura ecològica. Tot i això, algunes substàncies essencials per a l’alimentació animal es produeixen avui dia en gran mesura amb OMG, la qual cosa suposa un repte per al sector ecològic a Europa. Entre elles hi ha, sobretot, les vitamines del grup B. En els darrers anys s’han realitzat esforços considerables, amb èxit, per a la producció de vitamina B2 o riboflavina sense OMG a Europa. Tot i això, l’aplicació a la pràctica és difícil i planteja dubtes.
Vitamines del grup B
Les vitamines del grup B són essencials per als vertebrats. S’originen principalment en els microorganismes, especialment en els llevats i els bacteris. Per tant, els animals remugants poden cobrir força bé les seves necessitats de vitamines B a partir de la fermentació microbiana al seu rumen, mentre que les aus de corral i els porcs depenen en gran mesura d’un subministrament amb els aliments. Les vitamines B també es poden afegir als pinsos amb components fermentats (per exemple, ensitjats; Witten i Aulrich, 2019) o mitjançant la recol·lecció de cucs i insectes, encara que això té límits estrets en els actuals sistemes d’alimentació per a porcs i aus de corral també, ja que es requereix una forta estandardització de l’alimentació al sector ecològic en la producció en massa per abastir l’ampli mercat.
Per tant, fins ara han estat inevitables els additius corresponents als pinsos per a aus de corral i porcs, que han de ser produïts específicament per al sector ecològic amb microorganismes lliures d’OMG. Tot i això, la producció sense OMG de vitamina B és més cara i, en conseqüència, poc atractiva per als grans fabricants.
Lliure d’OMG, però cara
Un projecte de recerca de l’Institut de Recerca d’Agricultura Ecològica (FiBL) juntament amb un fabricant alemany de llevat ecològic ha estat finançat pel Ministeri Federal d’Alimentació i Agricultura per desenvolupar un producte de riboflavina lliure d’OMG i alimentat amb llevat i portar-lo al mercat. El projecte ha estat un èxit i el producte Ecovit R® està disponible al mercat europeu des de la tardor de 2019. Es produeix a Alemanya segons les normes ecològiques. La seva equivalència amb els productes convencionals de riboflavina ha estat provada per FiBL en col·laboració amb el Centre de Recerca i Educació Avícola de Kitzingen i documentada a diverses publicacions (Lambertz et al., 2020 i 2021; Thesing et al., 2021). En el marc del projecte RELACS1, finançat per la UE, l’Institut Thünen de Braunschweig també ha desenvolupat un altre procés amb què es pot obtenir riboflavina a partir d’un cep de llevat no modificat, a fi de crear una altra alternativa potencial per al mercat de l’alimentació animal. Així, Ecovit R® no ha de continuar sent un monopoli.
La seguretat de la riboflavina convencional a base d’OMG deixa molt a desitjar
FiBL Suïssa va comprovar, en el marc del projecte RELACS, si és possible utilitzar als pinsos per a aus de corral dosis inferiors a les habituals a Europa sense que això suposi riscos per a la salut dels animals o pèrdues de rendiment. En diversos assaigs de dosificació controlada es va demostrar que un suplement de riboflavina de tres mil·ligrams per quilogram d’aliment per a les gallines ponedores i de quatre mil·ligrams per quilogram d’aliment per a les reproductores i els pollastres d’engreix és suficient i no suposa cap risc per als animals (Leiber et al., 2022a i 2022b).
Tant el producte Ecovit R® com una assignació màxima de quatre mil·ligrams de riboflavina per quilo d’aliment per a aus de corral es poden aplicar a la pràctica, sense suposar cap risc.
Llarg procés d’aprovació
En altres països europeus, però, la situació és més difícil. Actualment, Ecovit R® no s’utilitza enlloc de la UE als pinsos compostos per a aus de corral. Hi ha diverses raons per fer-ho. En primer lloc, que la situació oficial d’Ecovit R® a la UE encara no és del tot clara. Atès que no es tracta d’una riboflavina aïllada, sinó d’un producte de llevat ric en riboflavina, es podria considerar com un pinso d’un sol ingredient que no tindria més obstacles per ser aprovat. No obstant això, els representants dels Estats membres de la UE al Comitè Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos de la Comissió Europea (ScoPAFF) no es van poder posar d’acord, ja que alguns països insisteixen que Ecovit R® ha de classificar-se com a additiu per a pinsos. Per això, el producte hauria de passar per un llarg i costós procediment d’autorització a l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).
Alguns països insisteixen que Ecovit R® s’ha de classificar com a additiu per a pinsos
La indústria vacil·la a fer una declaració clara
Per tant, la situació és relativament poc clara actualment i planteja una qüestió important: Fins a quin punt es pren seriosament la indústria l’absència d’OMG en els processos de producció anteriors? Si les associacions nacionals i internacionals, així com les fàbriques de pinsos i el comerç, adopten una clara posició conjunta a favor de les vitamines per a pinsos sense OMG i acorden unes regles de joc vinculants, l’acord polític i els costos semblen manejables.
Amb els productes de llevat es disposa de fonts holístiques, regionals i ecològiques de riboflavina, mentre que la seguretat de la riboflavina convencional a base d’OMG deixa molt a desitjar (Rychen et al., 2018), també hi ha veritables raons de qualitat que parlen clarament a favor de la riboflavina ecològica. Només cal prendre una decisió.
Autor: Dr. Florian Leiber, Cap del Departament de Ciències dels Animals de Granja, Institut de Recerca d’Agricultura Ecològica (FiBL), CH-Frick
Article publicat originalment en la revista alemanya Ökologie & Landbau (núm. 4, 2022)
Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu
Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Gener 2023