home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Duurzaam bodembeheer maïs: Maïs en Bodem jaarrapport 2016.

Riemens, Marleen; Huiting, H.; Deru, Joachim; Schooten, H.A. van and Weide, R. (2017) Duurzaam bodembeheer maïs: Maïs en Bodem jaarrapport 2016. Wageningen Plant Research.

[thumbnail of 3261.pdf] PDF - English
2MB


Summary

Hoe kunnen veetelers met minder input meer resultaten halen bij snijmaïsteelt? Dat is de centrale vraag van het project “Duurzaam bodembeheer maïs” (BO-31.03-001-003). Veel melkveehouderijbedrijven telen snijmaïs, een gemakkelijk te telen ruwvoergewas met een goede productie van constante hoge kwaliteit. Als zetmeelbron met een ruime energie/eiwitverhouding past het goed in het runderdieet, naast gras en graskuil. De maïsteelt kan echter nadelige effecten hebben voor de bodem door gewasbeschermingsmiddelen en het uit- en afspoelen van nutriënten. Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut onderzoeken in opdracht van het ministerie van EZ duurzame en praktisch haalbare verbeteringen en vernieuwingen. Teeltsystemen die zorgen voor een gezonde bodem worden daarbij gezien als sleutel tot duurzame teelt. Op drie locaties worden diverse teeltsystemen vergeleken in meerjarige proeven uitgevoerd op zand- en kleigrond. Daarbij wordt onder andere gekeken naar opbrengst, onkruiddruk, bodemstructuur, aanwezigheid van regenwormen, indringingsweerstand, waterinfiltratie, stikstofdynamiek en economische aspecten. Er zijn in eerste aanleg tevens methoden beproefd die specifiek voor biologische landbouw interessant zijn; Deze kennis wordt vervolgens doorgegeven aan de praktijk middels o.a. de beslisboom snijmaïs, een instrument om praktische kennis naar veetelers en erfbezoekers te brengen.
De resultaten uit het vijfde projectjaar (2016) worden in deze rapportage beschreven.


EPrint Type:Report
Keywords:bodembeheer, duurzaam landgebruik, mais, snijmais, bodemkwaliteit, landbouwkundig onderzoek, onderzoeksopzet, onderzoeksvelden, teelttechnieken, teelsystemen
Subjects: Soil > Soil quality
Crop husbandry > Composting and manuring
Soil > Nutrient turnover
Crop husbandry
Soil
Research affiliation: Netherlands > Louis Bolk Institute
Netherlands > Wageningen University & Research (WUR) > Applied Plant Research PPO
Deposited By: Broekhuizen, Dr Roelinka
ID Code:36535
Deposited On:18 Nov 2019 14:00
Last Modified:18 Nov 2019 14:00
Document Language:Dutch/Nederlands
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page