home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Sædskiftets indre dynamik i økologisk planteavl

Olesen, Jørgen E.; Askegaard, Margrethe and Rasmussen, Ilse Ankær (2002) Sædskiftets indre dynamik i økologisk planteavl. In: Corell, A.; Kjær, L.B. and Frederiksen, H.B. (Eds.) Djf rapport Markbrug, 78, pp. 71-74.

[thumbnail of C0021.pdf] PDF - English
146kB


Summary

Jordens frugtbarhed opbygges og vedligeholdes gennem anvendelse af grøngødning, efterafgrøder og bælgsæd. I et forsøg med økologiske kornsædskifter var der på lerjorden og den lerblandede sandjord en god sammenhæng mellem udbyttet i vinterhvede og kvælstofopsamlingen i den forudgående kløvergræs, hvorimod kvælstofudvaskning på den grovsandede jord reducerede udbyttet i vinterhvede betydeligt. Lupin var en betydelig bedre forfrugt til korn end ært:byg, og på trods af meget lavere udbytter i lupin, var proteinudbyttet på sædskifteniveau det samme i sædskifter med lupin som med ært:byg. Der var både positive og negative effekter af fangafgrøder, men på det samlede udbytte i sædskiftet gav fangafgrøder en udbyttestigning på 1,1 til 2,4 hkg/ha/år. Husdyrgødning øgede udbyttet i kornafgrøderne, men kan også bremse etableringen af især kløverudlæg, og anvendelse af husdyrgødning bør derfor indpasses rigtigt i sædskiftet.


EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Subjects: Farming Systems
Research affiliation: Denmark > DARCOF II (2000-2005) > IV.1 (EXUNIT) Experimental units for research in organic farming systems
Denmark > DARCOF III (2005-2010) > CROPSYS - The effect of cropping systems on production and the environment
Denmark > CROPSYS
Deposited By: Olesen, Senior scientist Jørgen E.
ID Code:358
Deposited On:23 Jan 2003
Last Modified:06 Jun 2022 15:58
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics