home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Muligheder for antibiotikafri produktion af økologisk mælk og svinekød i Danmark

Vaarst, Mette and Sørensen, Jan Tind (2017) Muligheder for antibiotikafri produktion af økologisk mælk og svinekød i Danmark. DCA Rapport, no. 106. DCA, DCA.

[thumbnail of DCArapport106_4_34457.pdf] PDF - Published Version - Danish/Dansk
1MB

Document available online at: http://web.agrsci.dk/djfpublikation/index.asp?action=show&id=1248


Summary

Muligheder for og udfordringer ved at lave en antibiotikafri økologisk produktion af mælk og svinekød er analyseret for to spor; antibiotikafri besætninger (spor 1) og antibiotikafri dyr (spor 2). Antibiotikafri besætninger kræver på kort og på lang sigt, en målrettet sundhedsfremmende indsats, som omfatter dyrenes omgivelser ude og inde, fodring, avlsmateriale og avlsmål, samt opmærksomhed og handlekraft i den daglige håndtering og pasning. Der skal være en handlingsplan klar for håndtering af syge dyr uden brug af antibiotika. Produktion efter spor 1 vil kræve en betydelig indsats. Sådan en produktion kan have virkninger på produktion (mælkeydelse og tilvækst). Mange af rutinerne vil sandsynligvis kræve flere arbejdstimer, samt ændringer i rutinerne. Der er mange muligheder for sikker adskillelse mellem to parallelle besætninger (ab-fri hhv. ikke ab-fri økologisk produktion) på samme bedrift, eller to nabo-bedrifter (spor 2) ved tydelig mærkning af dyr, registrering samt fysisk adskillelse, samt på produktniveau. Sikre dokumentationssystemer, muligheder for fysisk adskillelse, et højt hygiejneniveau, og en generel stor sundhedsfremmende indsats betragtes som forudsætninger på alle niveauer.
Mange danske økologiske besætninger må forventes at kunne indgå en produktion med en forholdsvis lille indsats. Det kunne være interessant at undersøge en ’hybridmodel’ som kombinerer Spor 1 og 2. Der er et behov for at forske i relevante alternativer til antibiotika, samt gentænke hvad vi forstår ved etisk forsvarlig sygdomsbehandling og ansvarlige handlinger i forhold til patienter i produktionsbesætninger, og i forhold til ansvarlig varetagelse af antibiotika.


EPrint Type:Report
Keywords:Antibiotikafri produktion, malkekvæg, grise, svin,
Subjects: Values, standards and certification > Assessment of impacts and risks
Farming Systems > Social aspects
Animal husbandry > Health and welfare
Values, standards and certification > Consumer issues
Research affiliation: Denmark > AU - Aarhus University
Deposited By: Vaarst, Dr. Mette
ID Code:34457
Deposited On:31 Mar 2019 14:15
Last Modified:31 Mar 2019 14:15
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics