home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Lønnsomhet i økologisk og konvensjonell melkeproduksjon. Har valg av driftstype effekt på lønnsomhet?

Haga, Hans and Lindblad, Lindblad (2018) Lønnsomhet i økologisk og konvensjonell melkeproduksjon. Har valg av driftstype effekt på lønnsomhet? Masteroppgave i økonomi og administrasjon. Norges Handelshøyskole, Bergen.

[thumbnail of Haga & Lindblad 2018 Lønnsomhet i økologisk og konvensjonell melkeproduksjon.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Norwegian/Norsk
1MB


Summary

Studien konkluderer med at det ikke er forskjell i lønnsomhet mellom økologisk og konvensjonell melkeproduksjon. Derimot er økologiske bruk mer effektive enn konvensjonelle bruk ut fra sine forutsetninger for produksjon. Effektivitet er i dette arbeidet forstått som forholdet mellom innsatsvarer og ferdigvarer i en produksjon, eller med andre ord hvor effektive brukene er til å maksimere inntektene ut fra gitte innsatsfaktorer.
Effektivitetsanalysen fastslår at økologiske bruk er mer effektive enn konvensjonelle. De oppnår derfor den samme lønnsomheten. Et annet funn er at konvensjonelle bruk har et høyere teoretisk inntjeningspotensial enn økologiske.
I arbeidet har studentene hatt tilgang til data fra Kukontrollen, Tine Rådgiving, fra årene 2014, 2015 og 2016. Det er brukt data fra 59 økologiske bruk og 854 konvensjonelle bruk.
Datagrunnlaget i denne lønnsomhetsstudien er betydelig større enn i undersøkelser som tidligere er gjort i Norge for å sammenligne økonomien i økologisk og konvensjonell driftsform. Metodisk skiller også denne studien seg ut ved måten konvensjonelle bruk er sammenlignet med økologiske bruk. I dette arbeidet er det tatt hensyn til en rekke såkalte matchingsvariabler for å skape mest mulig sammenlignbare utvalg av økologiske og konvensjonelle bruk. Dette styrker konklusjonene.
Forfatterne påpeker selv svakheten ved at de ikke har hatt informasjon om arbeidstimer i melkeproduksjonen, slik at eventuelle forskjeller mellom økologiske og konvensjonelle bruk ikke inngår i regnestykkene.


EPrint Type:Report
Keywords:Melkeproduksjon, lønnsomhet, effektivitet
Subjects: Animal husbandry > Production systems > Dairy cattle
Farming Systems > Farm economics
Research affiliation: Norway
Deposited By: Serikstad, Grete Lene
ID Code:33684
Deposited On:16 Aug 2018 06:05
Last Modified:16 Aug 2018 06:05
Document Language:Norwegian/Norsk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics