Tyskerne kender ikke de danske øko-varer

Selv om Tyskland aftager næsten halvdelen af Danmarks eksport af økologiske fødevarer, viser ny forskning, at de tyske forbrugeres kendskab til dansk økologi er yderst begrænset

- Danmark… så tænker jeg koldt, fladt og kedeligt — det er ikke et land, der producerer økologiske produkter.

Sådan sagde en tysk forbruger om dansk økologi i en undersøgelse, og vedkommende er desværre ikke alene.

Ny forskning fra MAPP Centret på Aarhus BSS viser, at når tyske forbrugere står i supermarkedet og skal vælge økologiske fødevarer, er det ikke danske produkter, de lægger i indkøbsvognen. Deres kendskab til dansk økologi er nemlig lavt, og de vælger hellere økologiske fødevarer fra nabolandene Holland og Østrig.

Nærhed er vigtig for de tyske forbrugere

Som alle andre foretrækker den tyske forbruger at sætte tænderne i tysk økologi, men når de tyske økologer ikke kan følge med efterspørgslen, foretrækker forbrugerne i den sydligere del af Tyskland at købe fødevarer fra Østrig, mens de i den vestlige del af landet er mest til hollandske produkter.

En tilsvarende tendens er ikke nær så tydelig i Nordtyskland, hvor forbrugerne i Hamborg ikke har en tilsvarende præference for danske fødevarer oplyser professor John Thøgersen fra Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, som har været med til at undersøge de tyske forbrugeres holdning til udenlandsk økologi.

- Der er ikke mange tyske forbrugere, der foretrækker danske økologiske produkter — selv ikke i det nordlige Tyskland, siger adjunkt Susanne Pedersen, der er én af forskerne bag undersøgelsen.

Forskerne fandt frem til, at det normalt har stor betydning for forbrugerne, at oprindelseslandet er geografisk tæt på — bare ikke i særlig høj grad i Danmarks tilfælde.

Behov for at øge kendskabet til danske øko-varer

I det hele taget er kendskabet til Danmark som eksportland meget begrænset, og forskerne foreslår derfor, at danske eksportører skal skabe mere positiv opmærksomhed om danske øko-produkter i tyske butikker. Tyske forbrugere skal høre historien om, hvordan danske økologiske landmænd producerer sunde fødevarer efter solide og velfunderede økologiske standarder.

Helene Birk, International Marketingchef   i Økologisk Landsforening og medlem af projektets styregruppe, bakker op om forslaget.

- Danmark er verdens førende økologi-nation med lange økologiske traditioner, en stærk økologi-kontrol og dygtige, innovative virksomheder, der producerer økologiske varer af høj kvalitet. Det er indkøberne fra de tyske kæder og grossister klar over, og de efterspørger i høj grad dansk økologi, når vi har eksportfremstød på udenlandske messer eller møder med indkøberne. Men de tyske forbrugere bør naturligvis også have den viden, siger Helene Birk.

Læs mere i Økologi & Erhverv.

Det er tilladt at citere denne artikel med kildehenvisning til Økologi & Erhverv.