home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Farklı Uygulamaların Organik ve Geleneksel Kayısı Örneklerinde Nem Düzeylerine Etkisi

Bostan, Saim Zeki and kan, Tuncay (2010) Farklı Uygulamaların Organik ve Geleneksel Kayısı Örneklerinde Nem Düzeylerine Etkisi. [Effect of Different Practices on Moisture Levels in Organic and Conventional Apricot Fruits.] Paper at: Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, Erzurum, 28 Haziran - 1 Temmuz 2010.

[thumbnail of Bostan ve Kan.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
445kB


Summary

Bu çalışma 2007 ve 2008 yıllarında, Malatya ilinde geleneksel ve organik olarak yetiştirilen ‘Hasanbey’, ‘Hacıhaliloğlu’ ve ‘Kabaaşı’ kayısı çeşitleri ile bir zerdali tipinde, farklı uygulamaların meyve örneklerinde nem miktarı üzerine etkisi araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre, 3 faktörlü (yetiştirme sistemi: geleneksel-organik; örnekler: taze-gün kurusu- düşük kükürt-yüksek kükürt; çeşit: ‘Hasanbey’, ‘Hacıhaliloğlu’ ve ‘Kabaaşı’ kayısı çeşitleri ile bir zerdali tipi) ve 3 tekerrürlü (3’er ağaç) olarak düzenlemiştir. Her tekerrürden alınan örneklerden, nem tayini için 5 g homojen örnek kullanılmış ve nem miktarı ağırlık kaybı esasına göre belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, her iki yılda yapılan analizler arasında farklılıklar gözlenmiştir. Meyvelerdeki nem miktarının 2007 yılı analizlerinde % 5.03 (düşük kükürt x zerdali kombinasyonunda) ile % 21.08 ( taze x ‘Hacıhaliloğlu’ kombinasyonunda) arasında; 2008 yılında % 5.00 ( organik x düşük kükürt x zerdali ve geleneksel x gün kurusu x zerdali kombinasyonlarında) ile % 25.00 ( organik x taze x ‘Hasanbey’ kombinasyonuda) arasında değiştiği belirlenmiştir. Genel olarak, meyvelerdeki nem miktarı geleneksel ürünlerde, zerdalide ve gün kurusu örneklerde en az düzeyde belirlenmiştir.


Summary translation

This study was carried out to determine the effect on moisture levels of different practices in organic and conventional ‘Hasanbey’, ‘Hacıhaliloğlu’ and ‘Kabaaşı’ apricot cultivars and a wild apricot form in 2007 and 2008 years in Malatya province. The experimental design was completely randomized plots with three factors (cultivation techniques: conventional and organic: samples: fresh, sundried, low sulfurization and high sulfurization; cultivars: ‘Hasanbey’, ‘Hacıhaliloğlu’ and ‘Kabaaşı’ apricots and a wild apricot form) and with three replicates (3 tree per replicate). The moisture contents were determined by basis of weight loss in homogen 5 g samples for each replicates. In the results, it was determined that significant differences for both of the years at probability level 5 %. The moisture contents were in samples were changed from 5.03 % ( low sulphurization x wild apricot combination) to 21.08 % (fresh sample x ‘Hacıhaliloğlu’ combination) in 2007 year; from 5 % ( organic x low sulphurization x wild apricot, and conventional x sundried x wild apricot combinations) to 25 % ( organic x fresh sample x ‘Hasanbey’ combination) in 2008 year. In general, the moisture content were least in conventional, wild apricot and sundried products.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:Kayısı, Prunus armeniaca L., Nem, Organic, Conventional,Apricot, Prunus armeniaca L., Moisture, Organic, Conventinal
Subjects:"Organics" in general
Farming Systems
Research affiliation: Turkey > Other Organizations
Turkey
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:32158
Deposited On:28 Sep 2017 11:44
Last Modified:28 Sep 2017 11:44
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics