home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Dyrkning af økologisk rodcikorie til grisefoder

Grevsen, Kai and Jensen, Bent Borg (2015) Dyrkning af økologisk rodcikorie til grisefoder. [Cultivation of organic root chicory for pig feed.] [draft]

[thumbnail of 28818.pdf] PDF - Draft Version - Danish/Dansk
Limited to [Depositor and staff only]

1MB


Summary

Projektet NO-CAST har undersøgt, om man kan begrænse behovet for kastrering af økologiske hangrise ved at benytte fodring og management som redskaber til at mindske indholdet af stofferne skatol og androstenon, der giver ornelugt.
Forsøg gennemført i projektet tyder på, at androstenon er et større problem i økologisk produktion af hangrise end i konventionel produktion. Men det blev vist, at frasorteringen kan reduceres markant ved at fodre udelukkende med korn eller med 15 pct. cikorie de sidste fire dage inden slagtning og ved at reducere slagtevægten med 25 kg. Den gennemsnitlige afregningspris per kg stiger, fordi færre grise bliver sorteret fra, og fordi kødprocenten er højere, men stigningen opvejer dog ikke værditabet som følge af den lavere slagtevægt.(citat: ICROFS ’Ny viden om økologi’ 2015).
I forbindelse med NO-CAST projektet under ICROFS program Organic RDD1 har Institut for Fødevarer, Årslev (AU Årslev) dyrket og leveret de planteprodukter, der er blevet anvendt i fodringsforsøgene. De afgrøder der blev dyrket var rod-cikorie, gul og blå lupin og jordskokker. Afgrøderne blev dyrket efter økologiske principper på AU, Årslevs økologisk drevne marker. Tørret cikorierod og tørret jordskok blev afprøvet i fodringsforsøg med grise af chefforsker Hanne Maribo fra VidenCenter for Svineproduktion (SEGES). Man regner med at det er effekten af det høje indhold af inulin (Fruktan: dvs. langkædede fruktosemolekyler) i cikorie og jordskok, der påvirker sammensætningen af mikroorganismer i grisenes fordøjelsessystem. AU Årslev skulle foruden produktion af kvalitetsråvarer til griseforsøgene også undersøge hvordan afgrøderne dyrkes bedst økologisk, og om muligt give et bud på dyrkningsøkonomien. Her bringes resultater for økologisk dyrkning af cikorierod (Cichorium intybus L. var. sativum) som tørret fodertilsætning til grise.


EPrint Type:Newspaper or magazine article
Agrovoc keywords:
Language
Value
URI
English
Chicory
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_9786
English
feeds
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_2843
English
Skatole
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_34107
English
Swine
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_7555
Subjects: Animal husbandry > Feeding and growth
Animal husbandry > Production systems > Pigs
Crop husbandry > Production systems > Root crops
Research affiliation: Denmark > AU - Aarhus University
Denmark > Organic RDD 1 > NO-CAST
Deposited By: Rasmussen, Ilse Ankjær
ID Code:28818
Deposited On:19 May 2015 07:52
Last Modified:19 May 2015 07:52
Document Language:Danish/Dansk
Status:Unpublished
Refereed:Not peer-reviewed
Additional Publishing Information:Title of publication: to be determined

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics