home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Çileklerde kurşuni küf (Botrytis cinerea Pers. ex Fr.) hastalığıyla biyolojik mücadelede antagonistleri yaymada vektör olarak bal arıları (Apis mellifera L.)’nın kullanımı*

Eken, Cafer; Tuncer, Serdar; Genç, Tuba and Kadıoğlu, Zakine (2013) Çileklerde kurşuni küf (Botrytis cinerea Pers. ex Fr.) hastalığıyla biyolojik mücadelede antagonistleri yaymada vektör olarak bal arıları (Apis mellifera L.)’nın kullanımı*. [Use of honeybees (Apis mellifera L.) to disseminate biocontrol agents to strawberries for grey mould (Botrytis cinerea Pers. ex Fr.).] Paper at: I. Bitki Koruma Ürünleri ve Makinaları Kongresi, Antalya, 2-5 Nisan 2013.

[thumbnail of Eken etal1st Congress of Plant Protection Products and Equipment.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
386kB


Summary in the original language of the document

Bal arıları (Apis mellifera L.) çok önemli ürünleri (bal, bal mumu, arı sütü, propolis ve polen) ve tozlaşmaya sağladıkları katkılar ile büyük bir ekonomik öneme sahiptir. Bal arıları farklı bitki türlerinin çiçekleri arasında bakteri ve fungal sporların taşınmasında da rol oynamaktadır. Mikrobiyal biyolojik mücadele etmenlerinin (fungus, bakteri ve virus) kovandan çiçeklere taşınmasında, bal arılarının taşıma yeteneğinin kullanılması bir entomovektör teknolojisi olarak bilinmektedir. Mikrobiyal biyolojik mücadele etmenlerinin çiçeklere taşınmasında bal arılarının kullanımıyla ilgili olarak son zamanlarda yayınlanmış birçok çalışma mevcuttur. Birçok bitki patojeni bitkiye çiçekten penetrasyon gerçekleştirmekte ve bu yolla da tohumlar enfekte olabilmektedir. Çiçekler üzerinde antagonistik mikroorganizma sporlarının bulunması, olası patojenlere karşı başarılı bir mücadeleye temel oluşturabilir. Bal arılarının, antagonistik mikroorganizmaları çiçeklere yaymalarıyla bitki enfeksiyonları azalabilmektedir. Botrytis cinerea Pers. ex Fr. (teleomorf; Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel), tüm dünya yüzeyine yayılmış ve 200’den fazla ekonomik öneme sahip bitkide büyük kayıplara yol açabilen, hasat öncesi ve sonrasında görülebilen bir bitki patojenidir. Çilek (Fragariae x ananassa) bitkisine B. cinerea’nın giriş yollarından bir tanesi de çiçeklerdir. B. cinerea ile biyolojik mücadele uygulamaları, 1950’li yıllardan beri fungisitlere karşı umut verici bir alternatif olarak düşünülmüştür. Trichoderma ve Clonostachys türleri B. cinerea’nın biyolojik mücadelesinde en fazla çalışılan fungal biyolojik mücadele etmenleridir. Bu çalışmada, çileklerde kurşuni küf hastalığının biyolojik mücadelesinde entomovektör teknolojisinin kullanıldığı çalışmaların sonuçları özetlenmiştir. Ayrıca, entomovektör teknolojisinin Türkiye’deki ilk uygulaması olan BICOPOLL projesi hakkında da bilgi verilecektir.


Summary translation

The products such as honey, beeswax, royal jelly, pollen and propolis of honey bees (Apis mellifera L.) are of obvious benefit, but they are of trivial value compared to the profoundly important role of bees as pollinators. Honey bees can transfer fungal spores and bacteria among flowers of different plant species. The ability of bees to vector fungi, bacteria, and viruses can be turned to our advantage by using them to transport biological control agents from the hive to flower, a technique known as entomovector technology. Many reports have been published lately on the use of honey bees to disseminate of microbiological control agents (MCA) to flowers. Several plant pathogenic micro-organisms enter the plant through open flowers and can infect the seeds in that way. Spores of antagonistic micro-organisms present on flowers can successfully compete with the possible pathogens. Disseminating antagonistic micro-organisms by honeybees can reduce plant infections. Botrytis cinerea Pers. ex Fr. (teleomorf; Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel) infects over 200 cultivated plant species and causes significant economic damage to crops worldwide and can be seen pre and post-harvest. Biological control applications of B. cinerea, since the 1950s, is considered as a promising alternative to fungicides. Trichoderma and Clonostachys spp. are well recognized fungal antagonists of B. cinerea. The aim of this study was to review the published research works on entomovector technology in biological control of strawberry gray mould. In addition, BICOPOLL project will be introduced that the first application of entomovector technology in Turkey.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:Entomovector, strawberry, grey mould, honey bee, biological control,Entomovektör, çilek, kurşuni küf, bal arısı, biyolojik mücadele
Subjects: Crop husbandry > Crop health, quality, protection
Research affiliation: Turkey > Other organizations Turkey
Turkey > Turkey National Organic Agriculture Research Institutes (TAGEM)
Turkey
Horizon Europe or H2020 Grant Agreement Number:249667
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:28608
Deposited On:07 Apr 2015 18:56
Last Modified:07 Apr 2015 18:56
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics