home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Vlinderbloemigen tillen stikstofvoorziening naar een hoger niveau

Beeckman, Annelies and Delanote, Lieven (2013) Vlinderbloemigen tillen stikstofvoorziening naar een hoger niveau. [Legumes lift nitrogen supply to a higher level.] CCBT, Belgium.

[thumbnail of vv leguminoos grandioos Inagro 2012 2013.pdf]
Preview
PDF - Dutch/Nederlands
1MB

Document available online at: http://www.ccbt.be/sites/default/files/files/vv%20leguminoos%20grandioos%20Inagro%202012%202013.pdf


Summary

Groenbemesters winnen algemeen aan belang om erosie tegen te gaan en om het nitraatresidu in de bodem te beperken. In de gangbare landbouw komen groenbemesters steeds ‘na’ een teelt. In de biologische landbouw vervullen groenbemesters echter ook een sleutelfunctie als groenbemestingsgewas ‘vóór’ een teelt.
MAP4 stuurt vrij eenzijdig naar het gebruik van grasachtige en bladrijke groenbemesters. Uitgaande van de N- en P-normen in MAP4 en de intentie om tot meer gesloten kringlopen te komen, zijn vlinderbloemige groenbemesters evenwel meer dan ooit van belang voor de biologische landbouw.
In dit project werd nagegaan welke vlinderbloemige groenbemesters beschikbaar zijn en wat de mogelijkheden van inzaai op drie momenten in het jaar zijn. Hierbij werd zowel gewasontwikkeling als nitraatresidu en N-nalevering in de volgteelt opgevolgd.
Daarnaast werd ook nagegaan op welke manier het beheer van een tijdelijke grasklaver kan worden afgestemd op een vroege volgteelt of kan ingepast worden bij niet-kerende grondbewerking. Dit met zowel aandacht voor het nitraatresidu als voor N-nalevering voor de volgteelt.


EPrint Type:Report
Keywords:legumes, nitrogen, legislation
Subjects: Crop husbandry > Crop combinations and interactions
Soil > Nutrient turnover
Farming Systems > Farm nutrient management
Research affiliation:Belgium > CCBT - Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt
Belgium > INAGRO, Department for Organic Crop Production (Rumbeke)
Deposited By: Landuyt, Carmen
ID Code:27432
Deposited On:08 Dec 2015 15:31
Last Modified:08 Dec 2015 15:31
Document Language:Dutch/Nederlands
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics