Ingekuild gras nog geen optie voor biologische vleesvarkens

Sector:
Varkensvlees
2-4-2013

Het is verplicht ruwvoer te geven aan biologisch gehouden vleesvarkens. Uit praktijkonderzoek in Raalte blijkt dat met verstrekken van kuilgras als ruwvoer zonder aanpassingen in het voersysteem waarschijnlijk geen wezenlijke besparing op de voerkosten gerealiseerd kan worden. Dat concluderen onderzoekers van Livestock Research van Wageningen UR na afloop van dit onderzoek in mei 2012.

Om na te gaan of er op de krachtvoergift bespaard kan worden, is er meer kennis nodig over de invloed van kuilgras in het rantsoen van vleesvarkens op de voeropname en groeiprestaties. Daarom is op praktijkcentrum Raalte onderzocht wat het effect is van het opnemen van kuilgras in een gemengd rantsoen van ruwvoer en krachtvoer op de groeiprestaties, karkaskwaliteit, mineralenuitscheiding en voerwinst bij biologisch gehouden vleesvarkens. In de proef werden vleesvarkens die onbeperkt krachtvoer kregen vergeleken met vleesvarkens die onbeperkt een mengsel van krachtvoer en kuilgras kregen. Het kuilgras werd gesneden in een voermengwagen, per hok afgewogen, gemengd met krachtvoer in kruimelvorm in een betonmolen en in drie tot vier porties per dag verstrekt in een droogvoerbak met drie eetplaatsen per hok.

Voederconversie
Ondanks deze behandeling van het kuilgras lieten de dieren door selectie van krachtvoer bijna altijd enige rest aan kuilvoer in de voerbak liggen. Het verstrekken van het rantsoen met kuilgras gaf een lagere groei, een hogere EW-conversie en een lager aanhoudingspercentage. Het effect op groei en voederconversie was groter in het tweede deel van het groeitraject, waarin de dieren het hoogste aandeel gras in het rantsoen kregen.
De onderzoekers verwachten dat de  EW-conversie hoger was door vermorsing, overschatting van de verteerbaarheid en energiewaarde van het kuilgras en een hogere onderhoudsbehoefte van de varkens door een hogere activiteit bij de voerbak. Er werd dus niet bespaard op de krachtvoerkosten door de slechtere EW-conversie en een lager karkasgewicht. Door de varkens iets langer aan te houden en maatregelen te nemen ter verbetering van de EW-conversie kan het financieel resultaat wellicht verbeterd worden.

Voersysteem
In het gebruikte voersysteem met 3 eetplaatsen voor 16 varkens zorgde het kuilgras voor een langere eettijd, een hogere bezetting van de voerbak en meer onrust dan bij het verstrekken van alleen krachtvoer. Voor het verstrekken van kuilgras is een voersysteem nodig met meer vreetruimte zodat alle dieren tegelijk het gras krachtvoermengsel kunnen opnemen. Het is ook mogelijk het kuilgras apart te verstrekken naast een beperkt krachtvoerrantsoen, maar ook dit vraagt aanpassing van het voersysteem. Zonder verdere ontwikkelingen in het voersysteem voor verstrekken van kuilgras aan vleesvarkens kan waarschijnlijk geen wezenlijke besparing op de voerkosten gerealiseerd worden.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EL&I en begeleid vanuit de Productwerkgroep Vleesvarkens en Bioconnect.

Contact informatie: Paul Bikker, Livestock Research Wageningen UR