home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

On-farm kutatás 2012 Az első év eredményei

Borbélyné Hunyadi, Éva; Csáki, Tamás; Csambalik, László; Csavajda, Éva; Donkó, Ádám; Drexler, Dóra; Földi, Mihály; Hajnáczki, Sándor; Herpergel, Zoltán Péter; Hegedűs, Boglárka; Hertelendy, Péter; Illyés, Eszter; Jakab, Péter; Kolláth, Péter; László, Gyula; Papp, Orsolya; Török, Péter and Valkó, Orsolya (editor): Drexler, Dóra and Papp, Orsolya (Eds.) (2013) On-farm kutatás 2012 Az első év eredményei. [On-farm research 2012 The results of the first year.] ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, Budapest.

[thumbnail of kutatas_2012_web.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Hungarian/Magyar
4MB

Document available online at: http://www.biokutatas.hu/kiadvanyok/oemki-kiadvanyok


Summary

Az ökológiai gazdálkodás a talajok és az élővilág épségének, az emberek egészségének megőrzését célzó termelési rendszer. Erkölcsi alapvetéseken nyugszik, ugyanakkor követelményeit ma már részletes jogszabályok írják le. Ökológiai gazdálkodásból származó termékként, vagy köznapi szóhasználattal biotermékként csak olyan élelmiszerek forgalmazhatók, melyek előállítását és kereskedelmét akkreditált ellenőrző szervezetek kontrollálják és tanúsítják.
Az ökológiai gazdálkodás ötvözi a hagyományt, a tudományos kutatást és az innovációt. Az ökogazdálkodásban a műtrágyák, szintetikus növényvédőszerek és adalékanyagok használata tilos, hiszen ezek ellenkeznek a termelési rendszer alapelveivel. Éppen ezért az ökológiai gazdálkodásban üzemi szinten még számos olyan termesztéstechnológiai és feldolgozási kérdés nyitott, melyre a konvencionális mezőgazdaság és élelmiszeripar már megadta saját válaszait. Ilyen fejlesztési területek például a vegyszermentes gyomkezelés, a biológiai növényvédelem egyes kérdései, de említhetnénk a fajtaválasztást és az ökológiai nemesítést is. Az ökogazdálkodás kutatása, az adott agroökológiai környezethez igazodó, egyszerűen alkalmazható megoldások kifejlesztése, adaptálása és megosztása elengedhetetlen a hazai professzionális biotermesztők sikeréhez.
A jelen kiadvány az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. (ÖMKi) 2012-ben megvalósított üzemi, vagy más néven on-farm kísérleteit mutatja be. A kísérletek célja, hogy együttműködésben a gazdálkodókkal növeljük az ökológiai mezőgazdaság hazai tudásbázisát, fejlesszük az ágazat szereplői közötti kapcsolatokat és biztosítsuk a lehetőséget a tapasztalatok kicserélésére és megosztására.
Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem az on-farm program idei résztvevőinek a kutatásba befektetett munkájukat: az újdonságokra nyitott biogazdák, innovatív kutatóintézetek, a kísérleteket készítményeikkel támogató cégek, a munkát szakmai tanáccsal segítő szakemberek tették lehetővé, hogy a jelen kiadványt kezében tarthatja az Olvasó. Külön köszönet illeti a svájci Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) kutatóintézetet – az ÖMKi alapítóját – és a Pancivis Alapítványt a tevékenységünk végzéséhez szükséges anyagi támogatás biztosításáért.
Az ökológiai gazdálkodás a világ legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági rendszere. Bízunk benne, hogy munkánkkal és az itt publikált első éves eredményekkel, ha csak kicsit is, de hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ez Magyarországon is így legyen!
Dr. Drexler Dóra
Az ÖMKi ügyvezetője


Summary translation

The current publication presents the on-farm researches accopmlished by the Hungarian Research Institute of Organic Agriculture in 2012.
The aim of the experiments is to increase the knowledge base on local organic agriculture in cooperation with the farmers, to develop the networking among the actors of the sector and to provide opportunities to esxchange and share experience.
We are confident that through our work and the published first-year-results we can contribute to a dinamically developing organic agriculture in Hungary.

EPrint Type:Report
Keywords:Hungary, agriculture, organic, research,
Subjects: Knowledge management > Research methodology and philosophy
"Organics" in general > Countries and regions > Hungary
Research affiliation: Hungary > Hungarian Research Institute of Organic Agriculture
Deposited By: Csajbók, Edit
ID Code:22892
Deposited On:29 Jan 2017 18:50
Last Modified:29 May 2018 08:45
Document Language:Hungarian/Magyar
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics