home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Organik Tarımda Nadas ve Ön Bitki Olarak Yetiştirilen Brokkolinin Bazı Yazlık Sebze Türlerindeki Verim Ve Kaliteye Etkisinin Belirlenmesi

Kaya, Seçkin; Duman, İbrahim; Düzyaman, Eftal; Nazik, Ceren Ayşe; Bilen, Emre; Ünal, Mehmet; Aksoy, Uygun and Al-Bitar, Lina (2010) Organik Tarımda Nadas ve Ön Bitki Olarak Yetiştirilen Brokkolinin Bazı Yazlık Sebze Türlerindeki Verim Ve Kaliteye Etkisinin Belirlenmesi. [Determining the Effects of Fallow Land and Broccoli as Pre-Crop on Yield and Quality Traits of Some Summer Vegetable Species.] Paper at: Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, Erzurum, 28 June - 1 July 2010.

Full text not available from this repository.


Summary

Ekim nöbeti uygulamaları kendisinden sonra yetiştirilen bitkiler üzerinde, zararlı ve hastalık yönetiminden, besin maddelerinin etkin olarak kullanımına kadar uzanan geniş yelpazede birçok olumlu etkiye neden olmaktadır. Organik tarımda ise ekim nöbeti uygulamaları bu tarım şeklinin “toprak verimliliğinin sağlanması” açısından temel uygulamalardan biridir. Çalışma, yetiştiricilik açısından farklı iki ön uygulamanın, bazı yazlık sebze türlerindeki verim ve kalite değişimlerine etkisinin belirlenmesi amacıyla, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü organik tarım deneme alanlarında 2006 -2009 yılları arasında süren 3 yıllık bir yetiştirme periyodunda, 4 tekerrürlü olarak, tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Bu kapsamda, birbiri ardına gelen 3 yıllık süreçte nadas ve brokoli yetiştiriciliği sabit kalmak üzere, ana bitki olarak birinci yıl domates, ikinci yıl kabak, üçüncü yıl da biber, ülkemizde geçerli organik tarıma ilişkin kanun ve yönetmelikler izlenerek, ana ürün olarak yetiştirilmiştir. İçeriği bilinen ve organik tarımda sertifikalandırılmış Biofarm Aktif (N:P:K, 3,5:3:3) kompostu ve ayrıca bu komposttan elde edilen kompost çayı bitki besin maddesi kaynağı olarak kullanılmıştır. Çalışmada, domateste; verim (kg/da), pazarlanabilir verim (kg/da), meyve eni (cm), meyve boyu (cm), renk (Minolta 300), toplam suda çözünebilir kuru madde (%), titre edilebilir asitlik (%), L-askorbik asit cinsinden C vitamini miktarı (mg/100g), pH özellikleri belirlenmiştir. Diğer yandan kabakta; verim (kg/da), pazarlanabilir verim (kg/da), meyve eni (cm), meyve boyu (cm), renk (Minolta 300) ölçümleri ve analizleri yapılmıştır. Biberde de; verim (kg/da) pazarlanabilir verim (kg/da), meyve eni (cm), meyve boyu (cm), titre edilebilir asitlik (%), L-askorbik asit cinsinden C vitamini miktarı (mg/100g) gibi temel kalite parametreleri belirlenmiştir.
Araştırmada, Ege Bölgesi koşullarında yaygın üretimi yapılan üç ana ürünün organik yetiştiricilikteki performansı ve kış dönemindeki brokoli yetiştiriciliğinin ana ürünlerde verim ve kalite üzerindeki etkileri araştırılmıştır.


Summary translation

Abstract: Growing plants of to the same species on the same soils consecutively, can cause important reduction in soil productivity. Plant species that will be grown consecutively should therefore be determined according to a scheduled rotation program to regulate and protect the physical structure and productivity of the soils. In this Research, the effects of fallow land and broccoli as pre-crop on subsequently grown tomato, zucchini and pepper with two different organic fertilizers were compared. These organic fertilizers were compost tea and Powhumus” prepared by the researchers themselves. The results of the study showed that fallow land and pre-crop had no statistically significant effect on yield of tomato and zucchini, however, pepper yield was higher (1696 kg.da-1) after fallow land (p≤0.05) as compared to the pre-crop broccoli (1431 kg.da-1). Hence, fertilizations affected tomato yield positively, while remained without effect in the case of zucchini and pepper. Rotation and fertilizers had no significant effect on quality parameters of all three vegetables tested.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:Organik tarım, ekim nöbeti, domates, biber, kabak
Agrovoc keywords:
Language
Value
URI
English
Organic agriculture
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_15911
English
Crop rotation
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_6662
English
Tomatoes
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_7805
English
Pepper
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_25495
English
Zucchini
UNSPECIFIED
Subjects: Crop husbandry > Crop combinations and interactions
Crop husbandry > Production systems > Vegetables
Research affiliation: Turkey > Ege University
Deposited By: Bilen, Emre
ID Code:22866
Deposited On:14 Jun 2013 09:18
Last Modified:14 Jun 2013 09:18
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page