home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Ověřený postup v ochraně půdy a porostů brambor

Dvorak, Petr; Tomasek, Jaroslav; Hamouz, Karel and Cimr, Jiří (2013) Ověřený postup v ochraně půdy a porostů brambor. [Verified process to protect soil and crops of the potato.] In: Agricultura - Scientia - Prosparitas, Česká zemědělská univerzita v Praze, katedra rostlinné výroby, FAPPZ, pp. 55-60.

[thumbnail of Stránky z Sbornik_INTENZIFIKACE ROSTLINNÉ VÝROBY A TRENDY PĚSTITELSKÝCH .pdf]
Preview
PDF - English
643kB


Summary

Z pohledu ochrany trochu zapomínáme chránit to nejcennější a to je půda. Ekonomický trend nás často tlačí si plně neuvědomovat souvislosti, které naši předci znali a ctili. Mám na mysli především péči a ochranu půdy jako základního výrobního prostředku (řečeno v ekonomickém slangu). Tento příspěvek se snaží představit další efektivní postupy, které nadnárodní chemické koncerny nenabízí. Pro brambory a další širokořádkové plodiny z pohledu ochrany půdy je jejich pěstování upraveno např. standardem GAEC 2. V návaznosti na to uvádíme možnosti úpravy pěstitelské technologie a to využití hrázkování či mulčování. Právě aplikací vhodných mulčovacích materiálů jsme se zabývali posledních pět let a souhrnné výsledky jsou k dispozici pro vás pěstitele v tomto článku. Závěrem jsou zmíněny i zkušenosti s použitím několika pomocných půdních látek (např. Lignohumátu, PRP-SOL, Vermesfluid) či podpůrných a stimulačních přípravků (PRP-EBV, MicoSin VIN, NeemAzal T/S) založených spíše na přírodní bázi. A proto charakter těchto přípravků umožňuje jejich plné využití i v systému ekologického zemědělství.


Summary translation

From the viewpoint of the protection we often forget to protect the most valuable asset which is the soil. Economic trend often pushes us to no respect to consequences which our ancestors knew and respected. I am thinking particularly of the care and protection of the soil as the basic element of production (speaking in economic slang). This paper aims to introduce more efficient procedures which multinational chemical corporations do not offer. For potatoes and other wide-row crops from the perspective of their cultivation land is regulated by GAEC 2 standard. Following on this, we present options modification of the growing technology and use dammer-diking or mulching. We just examined of the applications suitable mulching materials in last five years. The results in this article are available for growers. In conclusion, we mention with experience with several auxiliary soil substances (eg. Lignohumate, PRP-SOL, Vermesfluid) or supportive and stimulating preparations (PRP-EBV, MicoSin VIN, NeemAzal T/S) rather based on natural ingredients. Therefore, the nature of these products enables their full use in organic farming system.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:brambory, eroze, mulčování, ochrana, potatoes, erosion, mulching, protection technology
Agrovoc keywords:
Language
Value
URI
English
Potatoes
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_13551
English
Erosion
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_2651
English
Mulching
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_4978
English
Protection technology
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_331372
Subjects: Farming Systems
Crop husbandry
Research affiliation: Czech Republic > Czech University of Life Sciences (CZU)
ISBN:978-80-213-2351-3
Deposited By: Dvořák, Ing., Ph.D. Petr
ID Code:22419
Deposited On:13 Mar 2013 17:13
Last Modified:13 Mar 2013 17:13
Document Language:Czech/Česky
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics