home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Analyse af normative aspekter af multikriteriel vurdering af økologiske fødevaresystemer

Alrøe, Hugo Fjelsted and Noe, Egon (2012) Analyse af normative aspekter af multikriteriel vurdering af økologiske fødevaresystemer. [Analysis of normative aspects of multicriteria assessment of organic food systems.] Aarhus University , Department of Agroecology.

[thumbnail of 21217.pdf]
Preview
PDF - Danish/Dansk
895kB


Summary

Denne rapport belyser de normative aspekter som det er vigtigt at være opmærksom på ved udvikling af multikriterielle vurderingsmetoder. Der skelnes der mellem tre normative grundbegreber – værdi, kvalitet og etik, som ikke alene er relevante i forhold til selve vurderings- og udvælgelsesprocessen, men i høj grad også i forhold til hvilken måde de økologiske fødevaresystemer i udgangspunktet iagttages og beskrives. Iagttagelsen præges i dag ofte af en række fastsatte indikatorer, men bag dem findes der ’orientatorer’, som kan være fundamentale interesser, værdier, kriterier eller mål. Det er vigtigt at få dem frem i lyset og overvejet, hvordan de påvirker iagttagelsen og derigennem også vurderingerne. Når multikriterielle vurderingsværktøjer udvikles, er det derfor også vigtigt ikke kun at inddrage interessenter og empirisk ekspertise, men også ekspertise i at afdække de normative aspekter, dvs. viden om hvilke værdier og hvilken etik, der er i spil, samt om hvordan det indvirker på metoden.


EPrint Type:Report
Subjects: Knowledge management > Research methodology and philosophy > Specific methods > Indicators and other value-laden measures
Values, standards and certification > Assessment of impacts and risks
Research affiliation: Denmark > AU - Aarhus University
Denmark > Organic RDD 1 > MultiTrust
Deposited By: Alrøe, PhD Hugo Fjelsted
ID Code:21217
Deposited On:08 Jan 2013 13:54
Last Modified:29 Aug 2022 08:33
Document Language:Danish/Dansk
Status:Unpublished
Refereed:Not peer-reviewed
Additional Publishing Information:MultiTrust milestone 2.2.1

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics