home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Økologisk landbrugspolitik – komparative erfaringer og teoretiske implikationer

Daugbjerg, Carsten; Ingemann, Jan Holm and Sønderskov, Kim Mannemar (2012) Økologisk landbrugspolitik – komparative erfaringer og teoretiske implikationer. Tidsskrift for Landøkonomi, September 2012, 198 (2), pp. 139-158.

[thumbnail of 20585.pdf] PDF - Submitted Version - Danish/Dansk
Limited to [Depositor and staff only]

807kB


Summary

Artiklen er baseret på et komparativt forskningsprojekt, hvor genstandsfeltet er landbrugspolitik til fremme af økologisk landbrug. Gennem projektforløbet er erfaringerne fra en række lande opsamlet, analyseret og sammenlignet. Endvidere har sammenligningerne dannet basis for teoretisk at formulere og forklare, hvilke politiske redskaber der har effekt.
Den gængse, landbrugsøkonomiske teori baserer sig på en abstraktiv tilgang, der begrænser dens muligheder for hensigtsmæssigt at forstå og begribe landbrugspolitik i almindelighed og dens potentiale i relation til markedsdannelse i særdeleshed. Derfor kan den ikke umiddelbart danne grundlag for konception af de empiriske resultater, der dokumenterer, at markedsdannelsens succes afhænger af institutionelle faktorer, herunder kapaciteten til samspil mellem politiske og økonomiske aktører. Forfatterne argumenterer derfor, at en tværvidenskabelig, institutionel forståelsesramme forekommer mere hensigtsmæssig i forhold til at begribe centrale landbrugspolitiske formål og virkemidler og dermed danne grundlag for forklaring og handlingsanvisning.
Artiklen tager afsæt i en skitse af gængs landbrugsøkonomisk teori og dens konceptuelle potentiale i relation til aktuelle, landbrugspolitiske problemstillinger og skitserer herefter centrale, institutionelle teorielementer med særligt fokus på markedsdannelse. Med afsæt i projektets empiriske resultater afprøves disse teorielementers landbrugspolitiske fokus, og det konkluderes, at den foreslåede begrebsdannelse muliggør forklaring af de empiriske resultater, hvorved der kan dannes grundlag for videre landbrugspolitiske anbefalinger.


EPrint Type:Newspaper or magazine article
Subjects: Food systems > Policy environments and social economy
Research affiliation: Denmark > DARCOF III (2005-2010) > COP - Public policies and demand for organic food
Deposited By: Daugbjerg, professor Carsten
ID Code:20585
Deposited On:26 Mar 2012 06:57
Last Modified:22 May 2013 10:49
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics