home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Pěstování luskovino-obilných směsek v ekologickém zemědělství. Výsledky pokusů na vybraných ekofarmách v ČR

Dlouhy, Josef; Dytrtova, Karolina; Sarapatka, Borivoj; Huňady, Igor; Lacnak, Vladimir; Ponizil, Antonín; Ondrackova, Eliska; Pozdisek, Jan; Jansky, Jaroslav and Pospisil, Jiri (2010) Pěstování luskovino-obilných směsek v ekologickém zemědělství. Výsledky pokusů na vybraných ekofarmách v ČR. [Cultivation of legume-cereal mixes in organic farming. Results of trials conducted on selected Czech organic farms.] Bioinstitut, Olomouc, Czech Republic.

[thumbnail of Luskovino-obilne_smesky.pdf] PDF - Published Version - Czech/Česky
Limited to [Registered users only]

4MB

Document available online at: http://www.bioinstitut.cz/documents/LCI-web.pdf


Summary

Luskovino-obilné směsky (LOS) mají v zemědělství dlouhou tradici jako součást osevního fotopostupu na orné půdě a zlepšení krmivové základny. LOS představují výbornou předplodinu v osevním postupu, mají pozitivní vliv na kvalitu půdy, jsou odolnější proti chorobám a škůdcům, potlačují plevely a obohacují půdu o dusík. Jedná se o celou řadu otázek, od volby druhů a odrůd plodin a jejich vzájemného poměru při pěstování přes experimentální ověření vlivu na výskyt chorob, škůdců a plevelů, až po kvalitu a výživnou hodnotu produkce a ekonomiku. Zkušeností a poznatků s pěstováním LOS v podmínkách konvenčního zemědělství je poměrně velké množství, naproti tomu prakticky využitelných a experimentálně ověřených poznatků v podmínkách ekologického zemědělství je naprostý nedostatek. Tento stav dal podnět k formulaci dvou výzkumných projektů, které experimentálně ověřují využití LOS v ekologickém zemědělství na vybraných ekofarmách v ČR a jejichž průběžné výsledky jsou shrnuty v této publikaci. Tato publikace je snahou o souhrn všech dosud známých informací pro praxi.


Summary translation

A considerable amount of experience and knowledge exists on the cultivation of legume-cereal mixes (LCM) in conventional farming. However, the number of findings that are experimentally verified and usable in organic farming
is quite insufficient. This situation gave rise to two research projects which, through experiments on selected Czech organic farms, verify the use of LCMs under organic conditions. The publication summarizes the results achieved so far. These cover a number of areas from the selection of species and varieties and their respective proportion in cultivation, through experimental verification of the influence on the occurrence of disease, pests and weeds, to the quality and nutritional value of LCM production and its economics.

EPrint Type:Book
Keywords:luskovino-obilné směsky, předplodiny, osevní postup, ekonomika pěstování, legume-cereal mixes, cultivation methods, cultivation economics, LCM
Subjects: Crop husbandry
Research affiliation: Czech Republic > Bioinstitut
Czech Republic
ISBN:978-80-87371-06-0
Related Links:https://orgprints.org/view/projects/cz-bioinstitut.html
Deposited By: Hilgertova, Miloslava
ID Code:20480
Deposited On:27 Feb 2012 07:43
Last Modified:27 Feb 2012 07:43
Document Language:Czech/Česky
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics