home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Sorter af afgræsningslucerne

Søegaard, K. (2011) Sorter af afgræsningslucerne. Aarhus Universitet , Institut for Agroøkologi.

[thumbnail of 19689.pdf]
Preview
PDF - Danish/Dansk
2MB


Summary

I Danmark har der ikke været tradition for at afgræsse lucerne, og derfor har alle anvendte sorter været af slættype. I de senere år har det især i økologisk jordbrug været en stigende interesse for afgræsning af lucerne. Tre afgræsningssorter af lucerne blev derfor undersøgt i 2010 på Foulum – to nye sorter Verbena og Camboregio og en ældre sort Luzelle. Sorterne blev dyrket i renbestand og to forskellige blandinger med alm. rajgræs. Parcellerne blev afgræsset af kvier, med en forholdsvis hård afgræsning, i to forskellige slæt/afgræsnings systemer.
Generelt klarede Verbena sig bedst og Camporegio dårligst. Camporegio havde det laveste udbytte, den laveste konkurrence overfor græs og ukrudt, den tyndeste plantebestand fra starten i foråret og plantebestanden blev reduceret mest af afgræsning. Afgrødekvaliteten var ikke forskellig mellem sorterne.
Alle sorter ydede godt indtil sidste periode fra midt i august, så blev væksten svag og konkurrenceevnen dermed lav. Alligevel var det begrænset, hvor meget plantebestanden blev udtyndet. Under danske forhold synes den forholdsvis hårde afgræsning således at være for kraftig for lucernes kontinuerlige vækst, men resultaterne antyder, at en tilpasset slæt/afgræsningsstrategi eller en mere let kontinuert afgræsning, som tager mere hensyn til lucernens opbygning af kulhydrater i rødderne, kunne forbedre de undersøgte lucernesorters vækstpotentiale under afgræsning.
Luzelle er en ældre afgræsningssort. Nærværende resultater kan ikke bekræfte afgørende forskelle mellem denne ældre og de to nye sorter. Resultaterne for Luzelle lå generelt mellem Verbena og Camporegio.


EPrint Type:Report
Keywords:lucerne; sorter; afgræsning
Subjects: Crop husbandry > Production systems > Pasture and forage crops
Research affiliation: Denmark > DARCOF III (2005-2010) > ORGGRASS - Grass-clover in organic dairy farming
Denmark > DARCOF III (2005-2010) > ORMILKQUAL - High quality organic milk
Deposited By: Kirkegaard, Lene/LKI
ID Code:19689
Deposited On:01 Dec 2011 07:58
Last Modified:28 May 2013 08:27
Document Language:Danish/Dansk
Status:Unpublished
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics