home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Malatya Yöresinde Organik Kayısı Yetiştiriciliği

ŞAHİN , Sezai; ATAY, Salih; GÖKALP, Kadir; ÇOLAK, Sinan; DEMİRTAŞ, M.Naim; ÖZTÜRK, Bülent; YILMAZ, Kadir Uğurtan; FİDAN, Şevket and ÇELİK, Belgin (2011) Malatya Yöresinde Organik Kayısı Yetiştiriciliği. [Organıc Aprıcot Growth In Malatya Regıon.] In: ALAY VURAL, Ayşen (Ed.) Organik Tarım Araştırma Sonuçları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara/Turkey, pp. 51-56.

[thumbnail of Malatya_Yöresinde_Organik_Kayısı_Yetiştiriciliği.pdf] PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
133kB
[thumbnail of Organik_tarim_kapak.jpg]
Preview
Image (JPEG) - Published Version - Turkish/Türkiye
174kB

Document available online at: http://www.tagem.gov.tr


Summary

Bu çalışma, Malatya yöresinde organik tarım tekniğinde yer alan bitki besleme uygulamalarını konvansiyonel uygulamasıyla karşılaştırarak, kayısı yetiştiriciliği için en uygun organik tarım programını oluşturmak amacıyla planlanmıştır. Çalışma 2002-2006 yıllarında Malatya ili Akçadağ ilçesi Karapınar Köyü’nde, 5 yıldır sertifikalı olarak organik tarım yetiştiriciliği yapılan, 15 yaşında, 10x10 m aralık ve mesafede dikilmiş Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinden kurulu kayısı bahçesinde yürütülmüştür. Bu bahçenin yakınında, konvansiyonel tarım sisteminin uygulandığı, 15 yaşında ve 10x10 m aralık ve mesafe ile dikilmiş Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinden kurulmuş bir üretici bahçesi de kontrol bahçesi olarak kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 3 ağaç olacak şekilde kurulmuştur.
Çalışmada, organik tarım sistemine uygun 5 farklı bitki besleme uygulaması A (Toprağa Ticari Organik Gübre + Toprağa Çiftlik Gübresi + Yeşil Gübre Uygulaması), B (Toprağa Ticari Organik Gübre + Toprağa Humik Asit Uygulaması), C (Toprağa Ticari Organik Gübre + Toprağa Çiftlik Gübresi Uygulaması), D (Toprağa Organik Gübre + Yeşil Gübre Uygulaması) ve E (Toprağa Ticari Organik Gübre + Yaprağa Ticari Organik Gübre Uygulaması) yapılmıştır. Uygulamaların meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri ile ekonomik analizleri yapılmıştır.
Uygulamaların ortalama ağaç başına ve gövde kesit alanına verim değerleri üzerine etkisi %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. En yüksek ağaç başına ve gövde kesit alanına verim değerleri sırası ile 111.30 kg/ağaç ve 0.18 kg/cm2 ile kontrol uygulamasından, organik uygulamalardan ise en yüksek verim 83.09 kg/ağaç ve 0.16 kg/cm2 ile A uygulamasından elde edilmiştir. En düşük verim ise 55.25 kg/ağaç ve 0.10 kg/cm2 ile D uygulamasından elde edilmiştir.
Çalışmanın sonucunda, Malatya koşullarında verim, kalite ve net karlılık kriterleri göz önüne alınarak, organik kayısı yetiştiriciliği için A kombinasyonunun (Toprağa Ticari Organik Gübre Uygulaması + Toprağa Çiftlik Gübresi Uygulama + Yeşil Gübre Uygulaması), tavsiye edilebilir ve uygulanabilir en uygun organik kombinasyon olduğu saptanmıştır.


Summary translation

This study was planned to expose the most suitable organic farming program combination for apricot growing by comparing the plant nutrition applications, placed in organic farming systems, with convention apricot farming system in Hacihaliloglu apricot variety, in Malatya province. The study was conducted in a producer orchard established with 15 year-old Hacihaliloglu variety at the age of yield, used organic farming system as certificated for 5 years, located in Karapinar village of Akçadag town of Malatya, in 2002-2006. A same year-old apricot orchard established with the same variety, near to organic orchard, used conventional farming system, was chosen as a control orchard.
Five different combinations of plant nutrition applications suitable for the organic farming system; A (Commercial Organic Manure to Soil + Farming Manure to Soil + Green Manure Application ), B (Commercial Organic Manure to Soil + Humic Acid Application to Soil), C (Commercial Organic Manure to Soil + Farming Manure to Soil), D (Commercial Organic Manure to Soil + Green Manure Application) and E (Commercial Organic Manure to Soil + Commercial Organic Manure to Leaves) were applied at randomized blokes experimentally and determined the influences of them on yield, quality and pomological properties of Hacihaliloglu variety and taking macro and micro plant nutrition elements. It was also compared profitableness of these combinations with convention application by economical analysis.
The effect of these combinations on yield per tree (kg/tree), and yield per trunk cross-sectional area were found to be statistically important (0.01). While the best results were taken from control orchard in point of both yield per tree with 111.30 kg/tree and yield per trunk cross-sectional area with 0.18 kg/cm2, the highest yield in the organic combinations were from A with 83.09 kg/tree and 0.16 kg/cm2. the lowest yield per tree and trunk cross-sectional area were taken from D with 55.25 kg/tree and 0.10 kg/cm2, respectively.
As a result, A combination (Commercial Organic Manure to Soil + Farming Manure to Soil + Green Manure Application) was determined as a recommendable and applicable combination for organic apricot growing in Malatya condition, in point of yield, quality, and net profit criteria.

EPrint Type:Book chapter
Keywords:Kayısı, Organik Tarım, Organik Gübre Uygulaması, Malatya,Apricot, Organic Farming, Organic Manure Application
Subjects:"Organics" in general
Farming Systems
Farming Systems > Farm nutrient management
Research affiliation: Turkey > Turkey National Organic Agriculture Research Institutes (TAGEM)
Related Links:http://www.mae.gov.tr, http://www.erciyes.edu.tr
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:19246
Deposited On:05 Aug 2011 12:51
Last Modified:11 Aug 2011 10:24
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics