home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Organik Biber (Capsicum annuum L.) Tohumu Üretiminde Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Duman, İbrahim (2009) Organik Biber (Capsicum annuum L.) Tohumu Üretiminde Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. [Determination of Yield and Quality Characteristics in Organic Pepper (Capsicum annuum L.) Seed Production.] Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(3), pp. 155-163.

[thumbnail of Organik_biber_tohumu_.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
386kB


Summary in the original language of the document

Pala-Yağlık salçalık biber çeşidinin kullanıldığı çalışma E.Ü. Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliğine ait organik üretim parseli ile geleneksel üretim parsellerinde 2006 ve 2007 üretim yıllarında yürütülmüştür. Geleneksel parsel ve organik parsel üretimlerinde izin verilen girdiler kullanılmıştır. Organik parsel bitkilerine göre geleneksel parsel bitkilerinde belirlenen hızlı ve büyük habitüs gelişimi hem parsel hem de dekar meyve verim değerlerini artırmıştır. Geleneksel parselden yıllar bazında dekardan % 10-15 meyve verim artışı ve paralelinde de % 10-12 tohum verimi artışı elde edilmiştir. Buna karşılık ISTA tarafından standart koşul olarak belirlenen 25ºC ortamında gerçekleştirilen canlılık testlerinde çimlenme ve çıkış oranı ile çimlenme ve çıkış hızı bakımından organik ve geleneksel tohumlar arasında önemli fark bulunmamıştır. Ayrıca düşük (15ºC) ve yüksek (35ºC) sıcaklık değerlerinin esas alındığı stres koşulları ile fidelik koşullarında yürütülen canlılık testlerinde de benzer şekilde organik ve geleneksel tohumlar arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. Ancak organik üretimde ilk hasat döneminde elde edilen tohumların 1000 tohum ağırlığı, çimlenme ve çıkış gücü ile çimlenme ve çıkış hızı 2. hasat dönemi tohumlarına göre yüksek bulunmuştur. Bu nedenle organik biber tohumu üretiminde, tohum kalitesi açısından iyi bakım koşullarının sağlanması ve ilk hasat meyve tohumlarının alınmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.


Summary translation

The research was conducted between 2006 and 2007 in the organic and conventional production parcels of the “Research, Application and Production Farm” of the Ege University Faculty of Agriculture in Menemen. The open pollinated processing type of pepper, “Pala-Yağlık”, which is highly preferred in pepper paste production in Turkey, was used as material. Only inputs that have been allowed were used in the conventional and organic parcels. A better plant development in the conventional parcels was also reflected to the yield from these parcels. An increase of 10-15 % in fruit yield and 10-12 % in seed yield per parcel has been obtained in the conventional parcels as compared to the organic parcels. However, the differences in seeds viability, germination/emergence rate and speed under 25ºC as determined by ISTA, have not been found significant between organic and conventional produced seeds.Hence, there where no significant differences between organic and conventional when viability tests were done under stressed conditions and seedling nurseries, where higher (35ºC) and lower (15ºC) temperatures prevailed. However, 1000 seed weight, germination, emergence vigor and speed in seeds harvested from the organic production, were higher in the first harvest as compared to the second harvest. For this reason, good maintenance conditions should be provided if organic pepper seed production is the aim. Hence, seeds from the first harvest should be preferred.

EPrint Type:Journal paper
Keywords:Organik tohum, biber, verim, kalite, canlılık, Organic seed, pepper, yield, quality, viability
Subjects:"Organics" in general
Farming Systems
Research affiliation: Turkey > Ege University
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:19112
Deposited On:05 Jul 2011 19:14
Last Modified:05 Jul 2011 19:14
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics