home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Besætningens forsyning med vitaminer og mineraler – case studier og model

Mogensen, Lisbeth; Kristensen, Troels; Jensen, Søren K. and Søegaard, Karen (2010) Besætningens forsyning med vitaminer og mineraler – case studier og model. In: Kristensen, Troels (Ed.) Økologisk græsmarksproduktion og udnyttelse til mælkeproduktion. Intern rapport • husdyrbrug Nr. 27, Aarhus Universitet, chapter 6, pp. 40-47.

[thumbnail of Paper]
Preview
PDF - Danish/Dansk (Paper)
894kB
[thumbnail of Presentation]
Preview
PDF - Danish/Dansk (Presentation)
6MB


Summary

I FØJO3 projektet ECOVIT undersøges, hvorvidt det er muligt for en bedrift med økologisk mælkeproduktion at blive selvforsynende med vitaminer og mineraler. I projektet indgik et samarbejde med 5 private gårde med mælkeproduktion. På disse gårde blev der fundet en positiv
sammenhæng mellem indholdet af vitaminer i det producerede grovfoder og indholdet i den mælk, der blev produceret heraf. Der er udviklet en model til at beregne det forventede indhold af vitaminer (fokus på A og E) og mineraler (fokus på Cu, Zn og Se) i hjemmeavlet foder som funktion af de faktorer, der påvirker indholdet. Med udgangspunkt i fodringsdata fra en af bedrifterne beregnes vha. modellen indholdet af vitaminer og mineraler i foderet, og der opstilles scenarier for, hvordan bedriften kan øge selvforsyningsgraden. Højt vitaminindhold i foderet fremmes især af tiltag til forbedret ensilagekvalitet (hurtig fortørring, tidlig udviklingstrin ved høst), ligesom optimering af artsammensætning i græsmarken kan øge såvel vitamin som mineral indhold i foderet.


EPrint Type:Report chapter
Keywords:vitaminer; mineraler; grovfoder; mælk
Subjects: Farming Systems
Animal husbandry
Animal husbandry > Feeding and growth
Farming Systems > Farm nutrient management
Research affiliation: Denmark > DARCOF III (2005-2010) > ECOVIT - Improved health in organic milk production
Deposited By: Kirkegaard, Lene/LKI
ID Code:17916
Deposited On:15 Oct 2010 13:21
Last Modified:21 Oct 2010 13:29
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page