home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Flere vitaminer i grovfoder giver flere vitaminer i mælken

Mogensen, Lisbeth; Kristensen, Troels; Jensen, Søren K. and Søegaard, Karen (2010) Flere vitaminer i grovfoder giver flere vitaminer i mælken. ICROFS Nyt, June 2010, 2, pp. 12-13.

[thumbnail of 17869.pdf]
Preview
PDF - Danish/Dansk
511kB


Summary

På 5 økologiske gårde med mælkeproduktion blev der fundet en positiv sammenhæng mellem indholdet af vitaminer i det producerede grovfoder og indholdet i den mælk, der blev produceret heraf.
Vitaminforsyningen er af stor vigtighed for køernes sundhed og trivsel, ligesom den har stor indflydelse på den producerede mælks ernæringsmæssige kvalitet. Det højeste indhold af vitaminer findes normalt i friske grønne blade på afgrøderne. For malkekvæg kan der derfor være problemer med at sikre forsyningen med de fedtopløselige vitaminer i vinterperioden, hvor fodret består af konserverede og lagrede fodermidler, mens køer på græs i sommerperioden oftest vil få vitaminbehovet opfyldt.
I FØJO III projektet EcoVit blev de to vigtigste partier grovfoder på hver af fem gårde fulgt fra høst i sommeren 2007 til ensilagen var blevet opfodret hen over vinteren og den efterfølgende sommer. Syv gange i denne periode blev der samme dag udtaget ensilageprøver og mælkeprøver, der blev analyseret for indholdet af vitaminer (vitamin E målt i form af alfa-tocoferol og vitamin A målt i form af beta-karoten). Endvidere blev fodertildelingen til køerne registret, herunder evt. brug af vitamintilskud, således at køernes samlede daglige vitaminforsyning fra foder og tilskud kunne beregnes. Grovfoder med vitaminanalyse udgjorde 90-100% af grovfoderet. For grovfoder uden vitaminanalyse og det koncentrerede foder blev der brugt tabelværdier for vitaminindholdet, mens bidraget fra vitamintilskud blev beregnet ud fra indholdsgarantien.
Der blev fundet at være en positiv sammenhæng mellem indholdet af vitamin A og E i grovfoderet og indholdet i mælken, således at højt indhold af vitaminer i rationen gav højt indhold af vitaminer i mælken. I det følgende fokuseres på vitamin E i grovfoder og mælk på 2 gårde med hhv. det laveste og det højeste indhold i mælk og foder.


EPrint Type:Newspaper or magazine article
Keywords:vitaminer; grovfoder; mælk; køer
Subjects: Animal husbandry
Animal husbandry > Feeding and growth
Farming Systems > Farm nutrient management
Research affiliation: Denmark > DARCOF III (2005-2010) > ECOVIT - Improved health in organic milk production
Deposited By: Kirkegaard, Lene/LKI
ID Code:17869
Deposited On:15 Oct 2010 13:23
Last Modified:09 Nov 2010 09:41
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page