home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Rapport om skudafmodning i æble

Lindhard, Senior Scientist Hanne and Callesen, Senior Scientist Ole (2002) Rapport om skudafmodning i æble. Danish Institute of Agricultural Sciences , Department of Horticulture.

[thumbnail of Rapport_om_skudafmodning_i_æble.pdf] PDF - English
Limited to [Depositor and staff only]

24kB


Summary

Skudafmodning og endeknopdannelse i æbler afhænger af sorten og af grundstammen. Der er i Forskergruppe for frugt og bær indsamlet skudafmodningsdata i perioden 1986-2001.
Oprindeligt blev arbejdet sat i gang for at undersøge om skudafmodningstidspunktet relaterede til grundstammens vinterhårførhed.
I forbindelse med økologisk dyrkning har disse skudafmodnings data også aktualitet, men af en anden årsag.
Æbleskurv angriber hele sæsonen så længe der er modtageligt løv. Ældre blade og skud er vanskelige eller helt umuligt for patogenet at inficere. Et væsentlig skurvsmittepotentiale om foråret er overvintrende skurv på grene og knopskæl. Smittekilden i træet kan ikke reduceres ved hjælp af øget omsætning af bladmasse. Den overvintrende bladmasse anses som det væsenligste smittepotentiale.
Æbleskurv som overvintre i vedet er meget tæt på det nye løv og frugter og har derfor en kort smittevej til modtaelig blade og frugter om foråret. Derfor er det vigtigt at reducere mulighederne for at skurven overvintrer i grene og knopskel.
Ved tidlig skudafmodning og løvfald ville potentialet for udvikling af æbleskurv i en æbleplantager om efteråret reduceres. Når væksten stopper tidligt vil de potentielle infektions steder for svampen reduceres. Derved bliver skudafmodningstidspunktet også relevant for økologisk produktion.
Hvis man ud fra viden om skudafmodning af grundstammer og sorter kan anbefale de tidligst afmodende til økologisk produktion ville risikoen for overvintrende æbleskurv og dermed smittetrykktet i plantagen det næste forår reduceres.


EPrint Type:Report
Subjects: Crop husbandry > Production systems > Fruit and berries
Research affiliation: Denmark > DARCOF II (2000-2005) > I. 2 (ORGAPP) Sustainable production systems for apples
Deposited By: Fjord, Miss Camilla
ID Code:176
Deposited On:11 Oct 2002
Last Modified:12 Apr 2010 07:27
Document Language:Danish/Dansk
Status:Unpublished
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics