home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Hvordan påvirker driftssystemet kvalitet på melk og kjøtt?

Adler, Steffen and Steinshamn, Håvard (2009) Hvordan påvirker driftssystemet kvalitet på melk og kjøtt? In: Bioforsk FOKUS 4(6), Bioforsk, Ås, Norway, pp. 30-31.

[thumbnail of Adler_og_Steinshamn_2009_Bioforsk_FOKUS_4(6)_30-31.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Norwegian/Norsk
40kB


Summary

Effekten av ulike driftssystemer på kvalitetsegenskaper av kjøtt og melk ble belyst i fire forsøk. I en casestudie hos 34 melkeprodusenter i Midt-Norge i 2007 og 2008 ble driftssystemene økologisk drift med kortvarig eng (ØK), økologisk drift med langvarig eng (ØL), konvensjonell drift med kortvarig eng (KK) og konvensjonell drift med langvarig eng (KL) undersøkt. I et beiteforsøk sommeren 2008 ble økologisk rødkløvergrasbeite (RB) sammenlignet med økologisk beite med en botanisk allsidig sammensetning (AB). I et forsøk med diekalver i 2006 og 2007 i Gausdal, Lillehammer og Øyer, gikk diekalvene enten på innmarksbeite (IB) eller på utmarksbeite (UB) og effekten på kjøttkvalitet ble undersøkt. I et forsøk i 2008 ble effekten av IB på Ås eller UB i Grimsdalen på kjøttkvaliteten til diekalver av rasen Sidet Trønderfe og Nordlandsfe med eller uten sluttfôring på innmark undersøkt. I forsøkene var fokus rettet mot fettsyresammensetning i melk og kjøtt, innhold av vitaminer i melk, fytoøstrogener i melk og i det siste forsøket sensorisk profil i kjøtt. Driftssystemer med ulik fôrstyrke og tilskudd av fett kan ha stor innvirkning på kvalitetsegenskapene og spesielt fettsyresammensetning i drøvtyggerprodukter. Dette kan kamuflere effekter av botanisk sammensetning. Driftssystemer som inkluderer utmarksbeite er følsomme for værforhold som påvirker beiteplantenes utvikling og dermed energitilgangen i rasjonen gjennom beitesesongen. Driftssystemer med forskjellig botanisk sammensetning av enga kan ha stor betydning for innholdet av fytoøstrogener i drøvtyggerprodukter.


EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Speech
Keywords:ORGMILK,PHYTOMILK, milk quality, meat quality, dairy production, grazing
Subjects: Crop husbandry > Production systems > Pasture and forage crops
Food systems > Food security, food quality and human health
Animal husbandry > Production systems > Dairy cattle
Animal husbandry > Production systems > Beef cattle
Research affiliation: Norway > Bioforsk - Norwegian Institute for Agriculture and Environmental Research > Bioforsk Organic Food and Farming Division
European Union > CORE Organic > PHYTOMILK
Deposited By: Steinshamn, Dr Håvard
ID Code:16855
Deposited On:18 Mar 2010 11:43
Last Modified:20 Sep 2010 07:39
Document Language:Norwegian/Norsk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics