home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Possible Natural Toxins in Organic Livestock Farming

Sekkin, Selim and Kum, Cavit (2013) Possible Natural Toxins in Organic Livestock Farming. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 19 (4), pp. 725-734.

[thumbnail of 725-734.pdf]
Preview
PDF - English
329kB

Document available online at: http://vetdergi.kafkas.edu.tr


Summary

Public concern about food quality has intensified in recent years. In the last decades, the amount of farmland managed under certified organic practices has expanded dramatically and it is expected to increase in the future. There is a growing demand for organic foods driven primarily by consumers’ perceptions of the quality and safety of these foods and to the positive environmental impact of organic agriculture practices. This growth in demand is expected to continue in the future. Obviously many factors in production systems have an impact on the health and welfare of the animals involved. Animals feed or forage may be the source of disorders for farm animals also could lead to human illness. The types of feeds administered do not differ significantly in organic farming and in this respect there are mostly quantitative differences observed. Pesticides, agricultural and industrial chemicals, heavy metals, radionuclides as well as natural pollutants as mycotoxins may pollute animal feed. The aim of this review was to find out the possible natural toxins of animals associated with organic farming.


Summary translation

Son yıllarda halkın gıda kalitesi ile ilgili endişeleri artmıştır. Son dönemlerde sertifikalı organik üretim uygulamaları yapılan alanlar önemli ölçüde genişlemiş ve gelecekte daha da artacağı tahmin edilmektedir. Organik ürün eldesiyle ilgili uygulamaların çevreye olan olumlu etkileri, elde edilen ürünlerin gıda kalitesi ve güvenliği ile ilgili tüketicilerin algıları bu ürünlere olan talebi giderek artırmaktadır. Organik ürünlere olan sözkonusu talebin gelecekte de artacağı tahmin edilmektedir. Organik üretim sistemindeki birçok uygulamanın hayvan sağlığı ve refahı üzerine olan etkileri açıktır. Hayvan yemlerinin çiftlik hayvanlarında bazı metabolik bozuklukların kaynağı olabilir, hatta insanlarda da hastalıklara yol açabilir. Organik hayvansal üretimde hayvanlara verilen yem çeşidinin niteliğinde belirgin bir fark yokken, genellikle miktarda nicelik farklılıklar gözlenmektdir. Pestisidler, tarımsal ve endüstriyel kirleticiler, ağır metaller, radyoetkin bileşikler ile doğal kirleticilerden mikotoksinler de dahil olmak üzere birçok etken hayvan yemini kirletebilirler. Bu derlemenin amacı, organik hayvancılıkta olası doğal toksinler hakkında bilgi sunmaktır.

EPrint Type:Journal paper
Keywords:Organic farming, Feeding, Natural toxins, Pollutants
Agrovoc keywords:
Language
Value
URI
English
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
Subjects: Food systems > Food security, food quality and human health
Animal husbandry > Health and welfare
Research affiliation: Turkey
ISSN:1300 - 6045
DOI:10.9775/kvfd.2012.8415
Deposited By: Sekkin, Dr. Selim
ID Code:10404
Deposited On:27 Feb 2014 09:46
Last Modified:27 Feb 2014 09:46
Document Language:English
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics