home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Kløvergræsmarker modvirker drivhuseffekten

Carter, Mette S. and Amus, Per (2005) Kløvergræsmarker modvirker drivhuseffekten. [Grass clover fields mitigate greenhouse effect.] FØJOenyt, 6.

[thumbnail of 10146.pdf] PDF - English
287kB

Document available online at: http://www.foejo.dk/enyt2/enyt/dec05/lattergas.html


Summary

Lattergas (N2O) er en drivhusgas, som primært dannes når bakterier i jorden omsætter kvælstof. I Danmark anslås det, at landbrugets udledning af lattergas til atmosfæren udgør ca. 14 procent af det samlede udslip af drivhusgasser.
Ved beregning af udslippet af lattergas antages det at 1.25 procent af det kvælstof, der gødes med på marken, tabes som lattergas.
Dette gælder, når der er tale om gødning med handelsgødning.
Kløverplanter har den særlige egenskab, at de er i stand til at indbygge (fiksere) kvælstof fra luften, hvorved planterne kan medvirke til at ‘gøde’ sig selv og også gøde jorden for efterfølgende afgrøder. Kløvergræs (en blanding af græs og kløver) er derfor en vigtig afgrøde på både økologiske og konventionelle mælkebrug.
Imidlertid findes der stort set ingen viden om, hvor meget af det atmosfærisk fikserede kvælstof i kløverplanter, der vender tilbage til atmosfæren som lattergas. Vi har nu undersøgt dette som en del af et netop afsluttet Ph.d. studie.


EPrint Type:Journal paper
Subjects: Crop husbandry > Production systems > Pasture and forage crops
Environmental aspects > Air and water emissions
Research affiliation: Denmark > DARCOF II (2000-2005) > I.13 (DINOG) Dinitrogen fixation and nitrous oxide losses in grass-clover pastures
Deposited By: Ambus, Professor Per
ID Code:10146
Deposited On:11 Dec 2006
Last Modified:12 Apr 2010 07:34
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics