home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Pilotprojekt, Deltagardriven forskning på försöksgårdar

Rölin, Åsa and Svanäng, Karin (2008) Pilotprojekt, Deltagardriven forskning på försöksgårdar. [Pilot project, Participatory research on regional research farms.] Hushållningssällskapet i Värmland och Centrum för uthålligt lantbruk, SLU, Uppsala .

[thumbnail of Försöksgårdar_rapport.pdf] PDF - English
4MB


Summary

Visionen med projektet var att med de ekologiska försökgårdarna som lokala resurscentrum skapa förutsättningar för mötesplatser mellan lantbrukare och andra aktörer som berörs av ekologisk produktion. I ömsesidig dialog mellan olika aktörer i deltagardrivna nätverk kan ny kunskap tas till vara samtidigt som resurserna på försöksgårdarna utnyttjas effektivare. Hypotesen var att de personer som berörs av verksamheten kan ta fram varaktiga lösningar för det regionala arbetet med ekologisk produktion och uthållig livsmedelsproduktion.Utifrån sex workshops, en på varje försöksgård,och en gemensam fältdag med diskussioner och fältvandring, tog man fram de frågeställningar och problemområden som var viktigast. Utifrån uppföljande samtal med deltagare från gårdarna om hur en möjlig stategisk plan skulle kunna se ut för arbetet kom projektet bl.a. fram till att man kan föra in något helt nytt i den ordinarie verksamheten om man tillåter flera personer att vara med under hela försökprocessen. Samtidigt finns problem med finansiering och tidsbrist som försvårar ett annat upplägg av genomförande och analyser. Ett konkret resultat av projektet är att flera gårdar börjat forma referensgrupper runt sig där lantbrukare, rådgivare och forskare ingår. Dessa grupper ska kunna påverka t.ex. försöksupplägg när man ansöker om medel till praktikernära försök. Deltagarna var i stort nöjda med projektet och positiva till en fortsättning av arbetssättet.


EPrint Type:Report
Location:De deltagande försöksgårdarna var Hushållningssällskapets gårdar: Hillshög (Skåne), Lilla Böslid (Halland), Rådde (Västergötland), Logården (Västergötland), Klostergården (Östergötland) samt SLU:s Ekhaga försöksgård (Uppland).
Keywords:deltagardriven, ekologisk produktion, försöksgårdar
Subjects: Knowledge management > Research methodology and philosophy > Systems research and participatory research
Research affiliation: Sweden > Ekhaga Foundation
Sweden > Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) > CUL - Centre for Sustainable Agriculture
Project ID:Ekhagastiftelsen Dnr 2006-67
Deposited By: Svanäng, AgrL Karin
ID Code:10139
Deposited On:05 Mar 2010 12:52
Last Modified:12 Apr 2010 07:34
Document Language:Swedish/Svenska
Status:Unpublished
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics