home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Avrupa Birliği Projesi (FreeBirds) Kapsaminda Yerli Ticari Yumurtacı Hibritlerimiz Serbest Sistem Yetistirme Sartlarinda Denenmesi

Züleyha, Kahraman; Aydın, İpek and Arda, Sözcü (2019) Avrupa Birliği Projesi (FreeBirds) Kapsaminda Yerli Ticari Yumurtacı Hibritlerimiz Serbest Sistem Yetistirme Sartlarinda Denenmesi. [Comparison of Turkish layer hybrids in organic project by EU project (Freebirds).] TAGEM , Poultry Research.

[thumbnail of Avrupa-Birligi-Projesi-Kapsaminda-Yerli-Ticari-Yumurtaci-Hibritlerimiz-Serbest-Sistem-Yetistirme-Sartlarinda-Denenmektedir] HTML - Other content type - Turkish/Türkiye
116kB


Summary

Ülkemiz dahil dokuz Avrupa Birliği ülkesinin ortaklaşa yürüttüğü, "Optimising the use of the free range as the key to improve organic chicken production (FreeBirds)" projesi çalışmaları devam etmektedir.
Ülkemiz ayağı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından yürütülen, toplam bütçesi 1.205.000 Euro olan organik tavukçuluk projesi "Avrupa Uluslararası Organik Gıda ve Tarım Sistemleri Araştırmaları Koordinasyonu CORE ORGANIC COFUND" tarafından desteklenmiştir. Proje bu ülkelerde eş zamanlı başlatılmıştır. Proje kapsamında, organik üretim yetiştirme tekniklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Bu amaçla Türkiye koşullarında, Serbest (Free Range) yumurta tavukçuluğu ve etlik piliç projesinin uygulama aşaması için, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde Müdürlüğümüz tarafından deneme birimi ve gezinme alanları oluşturulmuş ve deneme 31 Ağustos 2018 tarihinde başlatılmış ve yumurta tavuklarının deneme aşaması devam etmektedir.
Proje ekibinde Prof. Dr. Aydın İpek (Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yürütücü), Öğr. Gör. Dr. Arda Sözcü (Ege Üniversitesi, Ödemiş Meslek Yüksekokulu) ve Dr. Züleyha Oğuz (Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/TAGEM) yer almaktadır. "Optimising the use of the free range as the key to improve organic chicken production (FreeBirds)" başlıklı Avrupa Birliği projesi ülkemizde bu konuda yürütülen ilk proje olma özelliğine sahiptir.
Projeden elde edilecek sonuçlarla, organik ve serbest (Free Range) tavuk yetiştiriciliğinde yumurtacı (Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ATAKS ve ATABEY) ve etlik tavuklar için alternatif genotiplerin performanslarının karşılaştırılması, davranışsal ve refah parametreleri değerlendirilmesi yapılacaktır. Ayrıca, organik üretimde etkili olan çevresel koşulların, besleme prensiplerinin ve gezinme alanlarının düzenlenmesiyle ilgili optimum standartların oluşturulması ve geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Proje sonucunda ülkemizde geliştirilen bu genotiplerin bu alternatif yetiştirme sistemlerine uygunluğu da belirlenmiş olacak ve elde edilecek sonuçlar organik ve serbest (Free Range) tavuk yetiştiricileri ile paylaşılacaktır.


EPrint Type:Web product
Subjects: Animal husbandry > Production systems
Animal husbandry > Health and welfare
Animal husbandry > Production systems > Poultry
Research affiliation: Turkey > Ege University
Turkey > Uludag University
Turkey > Turkey National Organic Agriculture Research Institutes (TAGEM)
Horizon Europe or H2020 Grant Agreement Number:2062
Deposited By: Sözcü, Dr. Arda
ID Code:36812
Deposited On:16 Nov 2019 15:52
Last Modified:16 Nov 2019 15:52
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics