home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Erzurum İlinin Organik Sebzecilik Bakımından Önemi ve Potansiyeli

Dursun, Atilla and Ekinci, Melek (2010) Erzurum İlinin Organik Sebzecilik Bakımından Önemi ve Potansiyeli. [The Importance and Potential of Erzurum City for Organic Vegetable.] Paper at: Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, Erzurum/Türkiye, 28 Haziran - 1 Temmuz 2010.

[thumbnail of DURSUN VE EKİNCİ.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
316kB


Summary

İklim koşullarının olumsuz etkileri ve kışların uzun olmasından dolayı, bölgemizde özellikle Erzurum ilinde sebze yetiştiriciliği yeterince gelişmemiştir. Bu durum, bölgede ve ilimizde, sıcak iklim sebze türlerinin yetiştiriciliğini sınırlandırmaktadır. Yöre çiftçisi yoğunlukla et ve süt sığırcılığı yapmakta, bitkisel üretim olarak da daha çok tarla bitkileri ürünlerini yetiştirmektedir. Sebze yetiştiriciliği yörede lahana, patates gibi sebze türleri ile sınırlı kalmakta, yalnızca mikroklima alanlarda (Tortum, Uzundere, İspir, Oltu, Olur gibi) azda olsa sıcak iklim sebze türleri yetiştirilebilmektedir. İlimizde sebze yetiştiriciliğinde hemen hemen hiç kimyasal girdi kullanmamaktadır. Bu durum, yörede organik yetiştiriciliğin kolaylıkla yapılabileceğini göstermektedir. Bölgede ve ilimizde serin iklim sebze türlerinin potansiyelinin artırılması ve organik yetiştiriciliğin teşvik edilmesi ile üretimde yöre çiftçisine alternatif önemli bir gelir kaynağı sağlanılmış olacaktır.


Summary translation

Because of the negative effects of climatic conditions and long winter period, vegetable growing is not enough development in our region, especially in Erzurum. This situation limits warm season vegetable growing in the region and Erzurum. Local farmers have made especially meat and diary stockbreeding and grown field crops. Locally grown vegetables have limited such as cabbage and potatoes. Warm season vegetables can be grown only in microclimate areas (Tortum, Uzundere, Ispir, Oltu, Olur etc.). Chemical inputs are rarely using at the vegetable production in our city. This situation shows that the principles of organic production can be easily applied in the region. Alternative income will be provided to local farmers with increasing the potential of cool season vegetables and encourage organic farming in our region and our city.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:Erzurum, organik tarım, sebze,Erzurum, organic agriculture, vegetable
Subjects:"Organics" in general
Values, standards and certification
Crop husbandry > Breeding, genetics and propagation
Research affiliation: Turkey > Erzurum Atatürk University
Turkey
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:26607
Deposited On:05 Jul 2014 21:49
Last Modified:05 Jul 2014 21:49
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics